Drenthe Toen-podcast: Friday the 13th: bloederige horror met Drents tintje

'Jason Voorhees' in Friday The 13th (2009)
'Jason Voorhees' in Friday The 13th (2009) © ANP
De familienaam Voorhees is ruim vertegenwoordigd in Amerika. Ook de hoofdpersoon in de griezelfilm Friday the 13th heet zo: Jason Voorhees. Het begon allemaal met landverhuizer Steven Voorhees uit de buurtschap Hees, bij Ruinen in Drenthe.
Willem Meines uit Maine, USA, die dertig jaar geleden naar Amerika emigreerde, doet al jaren onderzoek naar 'Nederlandse vingerafdrukken in Amerika', en schrijft er met grote regelmaat over in zijn nieuwsbrief, waarin het opvallend vaak over Drenthe gaat.

Steven Voorhees, landverhuizer uit Ruinen

Een eindje buiten Ruinen vinden we de buurtschap Hees. 'Drie boerderijen stonden daar oorspronkelijk: Achterhees, Middelhees, Voorhees. Boeren met turfnamen: Koert, Hilbert, Albert, Wessel. Veenmeiden als Aaltje, Marritje, Jannetje, Hendrikje. En er was Steven, de zoon van Koert. Die ging naar Amerika. Hij kwam van de Voorhees boerderij, en hij was vader van vijftien Voorhees-kids', schrijft Willem Meines in zijn nieuwsbrief.
In het Radio Drenthe-programma Drenthe Toen vertelt hij verder: "De hoofdpersoon in Friday the 13th, een serie van films, komt binnenkort een nieuwe aflevering uit. Die heet Jason Voorhees. En die naam is niet bij toeval gekozen. De familie Voorhees kwam 400 jaar geleden al uit Drenthe, uit Ruinen, naar Amerika. En die lui hebben het gewoon heel goed gedaan. Ze zijn doorgedrongen tot in alle geledingen va de maatschappij. Steven had vijftien kinderen en er zijn op dit moment in Amerika op z'n minst achtduizend families die Voorhees heten - en dat uitspreken als 'Voorhies', en er zijn nog eens een paar duizend, tenminste drieduizend, die Vorhis heten, of Vanvoorhees, Vorhiss etcetera. Het is een zo duidelijke naam, die zo vaak voorkwam en voorkomt in Amerika dat de makers van die film bedachten, weet je wat, we noemen die man die met z'n kapmes tekeer gaat 'Jason Voorhees'."
De eerstvolgende vrijdag de 13e laat nog tot januari op zich wachten. En Halloween is nog een dikke week verwijderd. Maar de makers van de Friday the 13th films lieten de afgelopen maand ineens doorschemeren dat er mogelijk een nieuwe aflevering wordt geproduceerd. Dat wordt dan film nummer 13. De eerste twaalf kwamen tussen 1980 en 2009 in de bioscoop. Het is de meest succesvolle serie slasherfilms in de geschiedenis van Hollywood, en tevens in de geschiedenis van Drenthe.
Bron: The Daily Dutch van Willem Meines
Willem Meines
Willem Meines schrijft zijn nieuwsbrief vanuit Maine, USA © Willem Meines
Emigranten vanuit Nederland naar Amerika waren over het algemeen heel gezonde mensen. Ook heel gezond in het voortplanten.
Willem Meines

Gezond in het voortplanten

"Mensen die emigreerden vanuit Nederland kwamen zonder echte achternaam. Waar ze woonden: dat werd dan de achternaam, of hun beroep. Steven Voorhees was een van de eerste emigranten, begin 1600", vervolgt Meines. Hij had vijftien kinderen en de familie spreidde zich als een olievlek uit over Amerika: "Wilden Nederlandse families naar Amerika - in de 17e en 18e eeuw waren dat tienduizenden families - dan moesten ze eerst worden gekeurd in Amsterdam. Als ze gezond waren mochten ze naar de overkant. Dus de emigranten die vanuit Nederland naar Amerika kwamen waren over het algemeen heel gezonde mensen. En ook heel gezond in het voortplanten. Ze hadden gewoon meer kinderen nodig als werkkrachten dan in Nederland het geval was."
"Er was helemaal niets hier, ze kwamen om dat land in de steigers te zetten. Boeren was een belangrijke functie daarin. Maar die succesvolle eerste emigranten namen ook heel snel functies aan als politiecommissaris, rechter of burgemeester. En het feit dat de familie Voorhees zoveel succes heeft geboekt met militaire rangen en belangrijke functies geeft aan dat de wortels van meet af aan goed zaten."
Je moet je voorstellen: de moed die er voor nodig was. Zat je maanden op zee, kwam je aan en was er niks.
Willem Meines

Veel emigratie vanuit Coevorden

Ze waren niet de enige succesvolle Drentse emigranten, Willem Meines pakt als voorbeeld een populair Amerikaans kinderboek uit de kast: The Vanderbeekers of 141st Street.
"Ieder kind dat leert lezen moet dat met alle geweld hebben. Het speelt zich af in New York en is genoemd naar een veel voorkomende familienaam hier in Amerika. Remmelt Vanderbeek stamt uit Coevorden en startte ook zo'n familielijn met ik weet niet hoeveel duizenden nakomelingen."
Meines vertelt over de bekende link tussen bijvoorbeeld Vancouver en Coevorden. Kunnen we stellen dat Coevorden gunstige grond was voor landverhuizers? Meines: "In Coevorden heerste altijd een soort onrust, als we het hebben over de Gouden Eeuw en dus ook over de Tachtigjarige Oorlog. Met name in die streken kozen mensen het ruime sop, en gingen naar de overkant. Naar Norfolk in Engeland. Norfolk bestond voor meer dan de helft uit Nederlanders in die tijd. Vandaaruit gingen ze naar Amerika. Je moet je voorstellen: de moed die daarvoor nodig was, een reis van twee, drie maanden op zee, dan kwam je aan en er was niks. Je moest het allemaal van de grond af opbouwen. Dat deden die mensen. Het was heel zelden dat iemand op de boot terug ging naar Nederland. Die bleven daar voorgoed en maakten er een fantastisch succes van."
Drenthe Toen-podcast
Drenthe Toen-podcast © RTV Drenthe
23/10 Drenthe Toen Podcast Friday 13th

Avonturen van Nederlanders in Amerika

Waar komt Meines zelf eigenlijk weg? "Geboren in Amsterdam, getogen in Soest en ik heb twintig jaar gewoond in Bunschoten, Spakenburg, in dezelfde gemeente waar de voorouders van Elvis Presley vandaan kwamen. Ik ben meer dan 30 jaar geleden naar Amerika geëmigreerd. De Dutch Touch-nieuwsbrief is voortgevloeid uit een boek dat ik een paar jaar geleden heb geschreven, de Dutch Touch, over de Nederlandse vingerafdrukken in Amerika."
In de nieuwsbrief vertelt Meines over de avonturen van Nederlanders in de loop der eeuwen in Amerika. En zoals gezegd, Drenthe komt er buitengewoon vaak in voor.

Denver en Kansas City

Meines: "Nog twee voorbeelden: steden als Denver en Kansas City, allebei grote steden. Denver werd gebouwd door meneer Edward Wynkoop, hij stamt uit Ruinen en Kansas City is ontworpen door architect Henry van Brunt en die stamt uit Bruntinge."
Wie zich wil abonneren op de nieuwsbrief van Willem Meines kan een mailtje sturen naar dutchtouch@dutchtouchnieuwsbrief.com. Het hele gesprek met Meines is te horen in Drenthe Toen, morgenmiddag op Radio Drenthe tussen 12.00-14.00 uur, via Uitzending Gemist en de podcast.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.