Kikkers Boomkroonpad dood door ranavirus

Het ranavirus is inderdaad opgedoken bij het Boomkroonpad (Rechten: RTV Drenthe/Greetje Schouten)
Het ranavirus is inderdaad opgedoken bij het Boomkroonpad (Rechten: RTV Drenthe/Greetje Schouten)
De dode kikkers die twee weken geleden in een poel bij het Boomkroonpad zijn ontdekt, waren besmet met het ranavirus. De ziekte is ongevaarlijk voor mensen, maar kikkers, salamanders, padden en andere amfibieën kunnen er dood aan gaan.
Staatsbosbeheer vermoedde al dat de kikkers aan het ranavirus waren gestorven. Dat is nu bevestigd na onderzoek naar de dode dieren.

Staatsbosbeheer verbaasd

Desondanks reageert boswachter Martijn Harms met enige verbazing op het nieuws. "We hebben de laatste tijd geen dode kikkers meer aangetroffen. Als het ranavirus heerst, gaan kikkers meestal massaal dood. Daarom zijn we wat verbaasd dat het toch het ranavirus is", vertelt Harms.

Lees meer: Speelbos bij Boomkroonpad deels afgesloten vanwege virus

De waterpoel waar het virus is aangetroffen, ligt in het speelbos van het Boomkroonpad. Toen de dode kikkers werden gevonden, is de poel afgezet en dat blijft voorlopig zo. Het speelbos en de rest van het Boomkroonpad blijven gewoon open voor bezoekers.

Epidemie

Staatsbosbeheer is wel alert op het voorkomen van verdere verspreiding van het virus. In 2010 brak het ranavirus al eens uit in het Dwingelderveld en in 2016 was het volgens het Dutch Wildlife Health Center uitgegroeid tot een epidemie. In besmette poelen stierf negentig procent van de kikkerpopulatie.
Harms: "We gaan wel alle vennetjes in de omgeving monitoren en mensen waarschuwen dat ze niet het water in moeten. Het virus is niet gevaarlijk voor mensen, maar je kunt het wel meedragen en zo andere plekken besmetten."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.