Groep ooievaars boven Rhee

Tientallen ooievaars cirkelden vandaag gezamenlijk boven een veld bij Rhee. Ook boven Assen is een grote groep waargenomen. De komende tijd kan je vaker zulke groepen zien. De ooievaars verzamelen zich om met elkaar weg te trekken.
Ooievaars zijn vanaf februari in Nederland en gaan vanaf augustus weer weg; ze vliegen naar Zuid-Europa en Afrika. Een vijfde van de ooievaars in Nederland blijft in de herfst en winter in ons land. De anderen zoeken elkaar vanaf augustus op om samen naar het zuiden te vliegen. 

Op zoek naar eten
Ze trekken weg omdat in de herfst en winter er hier minder voedsel is. Ooievaars leven van kleine dieren als kikkers, insecten en muizen. Ze hebben ook de vuilstort ontdekt, waar ze zich te goed doen aan etensresten, muizen en ratten. 

STORK (Stichting Ooievaars Research & Knowhow) meldt dat veel ooievaars, ongeveer 85 procent, de vogeltrek niet overleven. De meeste ooievaars sterven nog voor ze een jaar oud zijn. Jacht, verhongering en elektrocutie zijn de belangrijkste oorzaken. Maar er zijn ook ooievaars die al dertig jaar rondvliegen.
Meer over dit onderwerp:
ROEG! natuurnieuws
Deel dit artikel: