China Lights komt terug in Emmen: 'Bezoekers wacht een reis om de wereld'

China Lights
China Lights Festival in Emmen © RTV Drenthe / Fred van Os
Een piramide uit Afrika, de Taj Mahal uit India en Vincent van Gogh-schilderijen uit Nederland, Europa. Als lichtsculptuur zijn ze van 10 december tot en met 5 maart te bewonderen tijdens het China Lights Festival in het Rensenpark in Emmen. Deze derde editie van het lichtjesfestival, met als thema 'wereldreis', belooft grootser dan ooit te worden, zegt Henk Hiddingh, een van de organisatoren.

Zestien Chinezen bouwen de sculpturen

De bouwers van de lichtsculpturen, zestien Chinezen uit Sichuan, zijn vandaag aangekomen op Schiphol. Vorig jaar bouwden deze kunstenaars het festival ook al op in Emmen. Dat doen ze vanuit een grote tent op het Rensenpark. Hun verblijf is daar ook. "Ze slapen in winterbestendige woonwagens", vertelt Hiddingh. "Die hebben we daar opgezet. Met douches en toiletten en zo."
In de tent komt ook een veldkeuken, waar hun eigen kok, ook uit China, elke dag staat te koken. "Ze vinden het eten hier echt niet lekker", legt Hiddingh uit. "Als je van heet eten houdt, zou je het eens moeten proberen." Hij lacht. "Ik kan er al redelijk goed tegen, maar dit was wel heel heet." De Chinese kunstenaars zijn in totaal zo'n vijf weken bezig. Maandag begint de opbouw.

Een reis om de wereld in anderhalf uur

Bezoekers van het lichtjesfestival wacht een anderhalf uur durende reis om de wereld, zodat ze een beetje het Jules Verne-gevoel krijgen. Die van 'Reis om de wereld in tachtig dagen'. Ze doen Europa, Azië, Zuid-Amerika, Noord-Amerika en Afrika aan. Overal staan bijzondere sculpturen en eettentjes met eten uit die werelddelen. "Hamburger en popcorn in Noord-Amerika, taco's in Midden-Amerika", legt Hiddingh uit.
In Europa is er bijzondere aandacht voor Vincent van Gogh, omdat het volgend jaar 140 jaar geleden is dat de schilder in Drenthe verbleef. De Chinese kunstenaars hebben daarom twee Van Gogh-schilderijen nagemaakt, die straks als kleurrijke lichtsculpturen te bewonderen zijn. In totaal worden er veertig sculpturen neergezet, sommige nieuw en sommige hebben elders ook al dienst gedaan.
Chinalights Emmen
Organisatoren Jannet Westebring en Henk Hiddingh willen groots uitpakken tegen het einde van het jaar. © Chinalights

De eerste editie: supernieuw en spraakmakend

In 2019 was het tien jaar geleden dat het allereerste lichtjesfestival plaatsvond. Het was in die tijd, in 2009 dus, supernieuw en spraakmakend en er kwamen maar liefst 130.000 man op af. Dat moeten we nog eens doen, dacht een aantal oud-organisatoren tien jaar later. Maar het was te kort dag. Weer een jaar later deden ze nog maar een poging: maar toen gooide corona roet in het eten.
Vorig jaar lukte het dan eindelijk een tweede editie op poten te zetten. Alles leek goed te gaan, totdat er weer een lockdown werd aangekondigd: van vijf uur 's avonds tot 's ochtends. Een drama voor het festival, want als het niet donker is, dan is er eigenlijk niet zoveel aan, zegt Hiddingh. "Het draait echt om de lichtjes." Daarom konden mensen 's ochtends vroeg al langs komen. Maar in de praktijk bleken maar weinig mensen zin te hebben hun wekker zo vroeg te zetten. "Dit jaar gaan we ervan uit dat er geen lockdowns komen en dat we gewoon open kunnen 's avonds."

Kaartje iets duurder

Een kaartje voor deze derde editie van het China Lights Festival kost 17,50 euro (voor volwassenen). Dat is 1,50 euro duurder dan vorig jaar. "Dat heeft ook te maken met de energieprijzen, dat moeten we toch doorberekenen. Maar het valt allemaal reuze mee. LED-verlichting is echt niet duur."
Vorig jaar trok het festival 50.000 bezoekers. Dat viel toen een beetje tegen. Dit jaar hoopt Hiddingh op meer. "75.000, daar gaan we voor."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.