Dode kikkers in Ees ook besmet met ranavirus

Net als bij het Boomkroonpad zijn ook in Ees linten en waarschuwingsbriefjes opgehangen (Rechten: Greetje Schouten / RTV Drenthe)
Net als bij het Boomkroonpad zijn ook in Ees linten en waarschuwingsbriefjes opgehangen (Rechten: Greetje Schouten / RTV Drenthe)
De honderden dode kikkers die in vennetjes en poelen vlakbij Ees zijn gevonden, zijn ook getroffen door het zeer besmettelijke ranavirus.
Eerder werd al bekend dat veel kikkers bij het
, tien kilometer verderop, door de virus doodgingen.
duiken ook dode kikkers op.
De ziekte is ongevaarlijk voor mensen, maar kikkers, salamanders, padden en andere amfibieën kunnen er dood aan gaan. Staatsbosbeheer vermoedde al dat de kikkers op beide locaties aan het ranavirus waren gestorven. Dat is nu bevestigd na onderzoek naar de dode dieren.

Meerdere paren laarzen

Boswachter Martijn Harms: "Het enige dat we nu nog kunnen doen is de boel in de gaten houden. We monitoren alle poelen, vennetjes en watertjes in de omgeving. Onze ecoloog doet dat en die is daar héél voorzichtig mee. In zijn auto heeft hij verschillende paren laarzen staan, zodat hij niet per ongeluk een nieuw vennetje besmet."

Lees meer: Hoe gevaarlijk is het ranavirus voor de Drentse kikkers?

De boswachter doet ook nog een dringende oproep aan iedereen die wel eens in het gebied met de hond wandelt: "Laat de hond niet zwemmen, ook niet eventjes het water in. Kom zelf ook niet in en aan het water. We kunnen er niet veel aan doen, maar laten we in ieder geval menselijke verspreiding van het virus voorkomen."

Epidemie

Staatsbosbeheer is wel alert op het voorkomen van verdere verspreiding van het virus. In 2010 brak het ranavirus al eens uit in het Dwingelderveld en in 2016 was het, volgens het Dutch Wildlife Health Center, uitgegroeid tot een epidemie. In besmette poelen stierf 90 procent van de kikkerpopulatie.
Wie dode kikkers vindt kan dit melden op de website van het Dutch Wildlife Health Center.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.