Drentse Scheurkalender: het Drentse beeld van de eigen provincie

Wielrenner tussen schapen
Een wielrenner komt een kudde schapen tegen tijdens het fietsen © Drentse Scheurkalender/Edu Wagtelenberg
Bijna 1.800 inzendingen van foto's en enkele gedichten. Daaruit mocht een commissie dit jaar 320 exemplaren kiezen die een plekje op de vijfde editie van de Drentse Scheurkalender. Een monsterklus, als je bedenkt dat elke inzending wordt besproken, dat er wordt gezocht naar wat de fotograaf of dichter heeft bewogen om dit te maken. Om het beeld te laten zien wat Drenthe zelf van de eigen provincie heeft. Vanmiddag werd editie 2023 gelanceerd.
In Podium Zuidhaege in Assen zitten ruim tweehonderd voornamelijk amateurfotografen die een of enkele foto's hebben ingestuurd. Of hun foto de kalender heeft gehaald, is de grote vraag. De organisatie heeft nog helemaal niets bekend gemaakt. Als de kalenders worden uitgedeeld, dan begint het grote bladeren.
"Dit is voor mij het mooiste moment", lacht bedenker Hent Hamming van de scheurkalender. "Al die mensen de kalender krijgen en hem beginnen uit te pluizen." Al snel klinkt er een kreetje uit de zaal. Iemand heeft zijn eigen foto ontdekt. Daarna neemt het geroezemoes toe. Op andere plekken toch een ietwat teleurgesteld gezicht, als iemand zijn ingestuurde foto niet terug kan vinden. Helaas.

Drentse blik op de provincie

De kalender moet een beeld van Drenthe geven zoals de Drenten zelf naar hun provincie kijken. "Als je het over stereotypes over Drenthe hebt, dan denk ik aan een oudere gemeenschap die leeft ver weg van waar het echt gebeurt. Dan denk ik aan natuur", zegt Hamming. "Maar is dat ook het beeld wat Drenthe van zichzelf heeft? Om eerlijk te zijn, natuur is wel iets wat heel prominent naar voren komt. Maar er is ook niets mis mee, dat we hier misschien ook wel van onze stereotype beelden houden."
Zeven jaar geleden begon Hamming met een scheurkalender in Groningen, omdat hij zich niet herkent in het beeld dat de buitenwereld van Groningen schetst. "Het gaat altijd over aardbevingsschade, armoede en krimp en dan wordt er weer een verongelijkt iemand voor de camera gehaald. Dat beeld dat ken ik wel en ontken ik ook niet, maar Groningen heeft ook een heel andere kant. Voor dat verscheurde landsdeel wilde ik een scheurkalender die meer de verbondenheid met de provincie tot uiting zou brengen."
Op de foto's gaat het erom wat de fotograaf raakt, wat hem emotioneert. "Daarom vragen we deelnemers niet om foto's in te sturen, maar wat hen beweegt."

Niet alleen hunebedden

Die Groninger Scheurkalender slaat aan. Ook in Drenthe en Friesland is er vraag naar een eigen kalender. Hamming stapt erin. "Wij gaan alleen daar waar mensen zelf willen meedoen. We zijn wat dat betreft een soort van luie beweging die niet doet aan grote campagnes om foto's te krijgen. Komen er geen foto's binnen, dan komt er geen kalender."
In Drenthe zit dat wel goed. Voor de eerste editie ontving de organisatie zo'n vijfhonderd foto's. Inmiddels loopt het richting de tweeduizend. "Daarbij zoeken we naar diversiteit. Als er alleen hunebedden binnenkomen, dan maakt de 41e foto hiervan minder kans om op de kalender te komen. Maar tegelijkertijd is het wel zo dat als iedereen foto's van hunebedden instuurt, dit blijkbaar iets doet met de Drent. Wie ben ik dan om te zeggen dat dit niet klopt?"

Hoge kwaliteit

"Het mooie is dat iedereen foto's kan maken en antwoord kan geven op de vraag wat hem of haar beweegt. Dat zie je ook vanmiddag tijdens de lancering van de scheurkalender. Als je in de zaal kijkt, dan zie je hier een heel gemêleerd gezelschap. Jong en oud, laag en hoog opgeleid, er zijn zelfs burgemeesters die foto's insturen. Maar de jury, die ondersteund wordt door professionals van Noorderlicht, kijkt niet naar naam, afkomst of leeftijd. Zij kijken alleen naar de foto, naar het antwoord op de vraag."
Daarbij is de kwaliteitsnorm hoog. "Professionals mogen meedoen, net als amateurs. Iedereen is welkom. De mooiste twaalf foto's worden geselecteerd door Noorderlicht en maken later dit jaar als een kleine expositie een rondgang langs buurthuizen en andere inspirerende locaties. Dat doen we altijd met een club die er zelf een programma omheen bouwt."

Kettingreactie

De komende tijd komt de kalender in de Drentse boekhandels te liggen en wordt hij online verkocht. Daarnaast zijn er verschillende organisaties die hem weggeven als relatiegeschenk. Voor komend jaar hoopt Hamming op nog meer inzendingen. "Het enthousiasme van de deelnemers inspireert weer nieuwe mensen. Het is een leuke kettingreactie. Maar het betekent wel dat kans dat jouw foto op de kalender komt, kleiner wordt."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.