Provincie pompt geld in economie met nieuwe perspectieflening

"Dit noemen we de huiskamer. Het leuke bij de huiskamer is dat het een plek is waar alle gasten samen kunnen komen." Aan het woord is Jochem Verheul. Hij geeft een rondleiding over zijn nieuwe campingconcept 'Tiny Parks' wat op camping De Reeënwissel in Hoogersmilde zit. "Dus we hebben een kampvuurplek, daar hebben we een dinertent. We hebben een buitenkeuken daar en we organiseren ook silent disco's. Het is net even anders dan op andere plekken, wij proberen mensen echt samen te laten komen."
Verheul is enthousiast als hij over zijn campingformule vertelt. Dat enthousiasme werd niet gedeeld door de banken waar hij een paar jaar geleden aanklopte voor een lening. "In de tijd van corona stond de recreatiesector er slecht op, dus we konden geen financiering vinden. Dus met heel veel energie ben je lang bezig geweest met je plannen en door al die dichte deuren moet je kijken hoe je dat nog wel kunt financieren. Met crowdfunden en andere zaken. Uiteindelijk kwam ik terecht bij MKB Fonds Drenthe."
Geld van de provincie
Het MKB Fonds Drenthe beheert geld dat de provincie Drenthe beschikbaar stelt. Dat doen ze al sinds 2014, toen banken na de kredietcrisis huiverig waren om geld uit te lenen. Volgens investmentmanager Dave de Groot bieden ze met de perspectieflening maatwerk aan, waar banken dat vaak niet meer kunnen. "Wij zijn ook kritisch, geven niet aan iedere ondernemer zomaar geld. We kijken heel erg naar het management en de markt. Waarmee gaan zij het verschil maken?"
Volgens De Groot zijn banken vaak aangewezen op automatische processen, waardoor innovatieve ondernemers buiten de boot vallen. "Banken zijn door de regels gedwongen naar het verleden te kijken, maar als je iets nieuws hebt, heb je geen verleden. Wij kijken vooral naar de toekomst."
Artikel gaat verder onder de video
Perspectieflening geeft ondernemers ruimte
Alternatieve financieringen
De locatie in Hoogersmilde is de eerste van een serie aan Tiny Parks. De ondernemer is dan ook positief over de perspectieflening, maar wijst ook op alternatieven zoals crowdfunding. "Het is zo dat bij het MKB Fonds wel wat andere voorwaarden zijn. De rente was niet groter dan bij de bank, maar er is wel een aflossingsvoorwaarde bijgekomen. Dat is bij de bank vaak minder of je mag er wat langer over doen. Schulden moet je ook niet te veel opbouwen, die moet je ook weer afbouwen."
Het Tiny Parks concept in Hoogersmilde is een schoolvoorbeeld voor het fonds, omdat het ook de recreatiesector steunt en daarbinnen ook nog eens een jongere doelgroep aanspreekt. Dat is al langer een speerpunt van de provincie Drenthe. Maar dat is op zich geen voorwaarde voor een lening. "Wij willen de Drentse economie vooruit helpen" stelt Dave de Groot. "Bij ons is niks standaard, alles is maatwerk."