Laag waterpeil: Drentse vennen steeds droger

Het Elpermeer oogt als een woestijnachtig gebied. Door het warme weer van de afgelopen tijd zijn de Drentse vennen droog komen te liggen.
Bijzondere verschijning
"In het verleden is de ven ook wel eens droog gevallen, maar toen was de waterstand nog niet zo goed gereguleerd als tegenwoordig. Dus het is bijzonder dat het nu droogvalt", vertelt boswachter Evert Thomas. 

Slechte start
Door de droge zomer van vorig jaar en ook de relatief droge winter, is het Elpermeer deze zomer met weinig water het nieuwe jaar ingegaan. Nu het de laatste weken droog en warm is geweest, is het resterende water snel verdampt. "Eigenlijk horen hier eenden te zwemmen en vliegen er vogels langs de waterkant op zoek naar insecten, maar hier krijg ik alleen maar dorst van."


Lang herstel
Boswachter Thomas verwacht dat het nog wel even duurt voordat het grondwater weer terug is op normale hoogte. "We spreken hier niet over een paar buien. Er moet een periode van een aantal weken constant water vallen voordat het langzaam gaat stijgen. Ik verwacht wel een periode van een half jaar."
Deel dit artikel: