Laag waterpeil: Drentse vennen steeds droger

Drentse vennen steeds droger (Rechten: RTV Drenthe/Marcel Drent)
Drentse vennen steeds droger (Rechten: RTV Drenthe/Marcel Drent)
Het Elpermeer oogt als een woestijnachtig gebied. Door het warme weer van de afgelopen tijd zijn de Drentse vennen droog komen te liggen.
Bijzondere verschijning

"In het verleden is de ven ook wel eens droog gevallen, maar toen was de waterstand nog niet zo goed gereguleerd als tegenwoordig. Dus het is bijzonder dat het nu droogvalt", vertelt boswachter Evert Thomas.

Slechte start

Door de droge zomer van vorig jaar en ook de relatief droge winter, is het Elpermeer deze zomer met weinig water het nieuwe jaar ingegaan. Nu het de laatste weken droog en warm is geweest, is het resterende water snel verdampt. "Eigenlijk horen hier eenden te zwemmen en vliegen er vogels langs de waterkant op zoek naar insecten, maar hier krijg ik alleen maar dorst van."
Lees meer: Drentse natuur snakt naar regendagen
Lang herstel
Boswachter Thomas verwacht dat het nog wel even duurt voordat het grondwater weer terug is op normale hoogte. "We spreken hier niet over een paar buien. Er moet een periode van een aantal weken constant water vallen voordat het langzaam gaat stijgen. Ik verwacht wel een periode van een half jaar."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.