Kerk Dalen swingt op klanken Elvis: 'Hij was gek op gospel'

Elvis kerkdienst Dalen
Een swingende kerkdienst in de dorpskerk in Dalen © RTV Drenthe/Marjorie Noë
Geen kerkliederen, maar gospel met een vleugje rock 'n roll, wijde pijpen met flower power-motief en een dominee met bakkebaarden waar Elvis Presley trots op zou zijn. Geen normale kerkdienst in de dorpskerk in Dalen vanochtend, maar een echte Elvis-dienst.
Het is 45 jaar geleden dat Elvis, the king of rock 'n roll overleed en daar staat Dalen bij stil. Speciaal hiervoor is dominee Fred Omvlee, groot fan van Elvis en beter bekend als de Elvis-dominee, naar Drenthe gekomen.

'Meer dan seks, drugs en rock 'n roll'

Elvis Presley en de kerk, een heel normale combinatie is het op het eerste gezicht niet. De zanger stond bekend om zijn schuddende heupen, om seks, drugs en rock 'n roll. Maar volgens Omvlee was de Amerikaan veel meer dan dat. "Als je zijn leven goed bekijkt, dan ging het enerzijds over onzekerheid, verslaving en andere tragiek. Aan de andere kant draaide het ook om geloof en gebed."
Artikel gaat verder onder de video
Dorspkerk in Dalen swingt dankzij Elvis

Bezoekers deinen mee

Een gelegenheidsband uit Dalen, Aalden, Gees en Sleen zingt de liedjes van Elvis voor de volle kerkbanken. If the Lord wasn't walking by my side klinkt, gevolgd door Welcome to my world. Bij Can't help falling in love beginnen de bezoekers van de kerk langzaam mee te deinen en mee te zingen van papier. De klassieker valt in de smaak.
Tussendoor wordt gebeden, wordt het leven van Elvis besproken, is er een Bijbellezing en een overdenking. Twee Elvisfans met een Westere tongval genieten van de dienst. "Wij zijn echte Elvis-fans. Zo'n kerkdienst moet je eens meemaken. Elvis hoort in de kerk thuis. Gospel was zijn favoriete muziek. Het heeft iets, die muziek moet je voelen."
Het koor dat zingt, is in jaren zestig stijl en staat te swingen zoals maar weinig te zien is in Drentse kerken. En dominee Omvlee heeft de uitstraling alsof hij een neefje van de King of rock 'n roll is.

Blijdschap en verdriet in gospelmuziek

"Ik doe dit al twintig jaar. Het begon toen ik dominee in Monnickendam was en mijn vader overleed", blikt Omvlee terug. "Ik kreeg toen de gospelmuziek van Elvis in handen. Daarvoor was ik ook al fan van zijn rock 'n roll muziek, maar die gospelmuziek raakte me in mijn ziel. Toen dacht ik: dit moet ik in de kerk gaan doen."
De dominee zingt tijdens de dienst uit volle borst mee en pakt zelfs een solo. "In de gospel van Elvis zit blijdschap en verdriet. Ik draai het bijna dagelijks en elke keer weer raakt het mij. Ik word er blij van, het geeft me energie en ik krijg er troost door."
Als hoeder van een kerkgemeenschap ziet hij ook levenslessen in het leven van Elvis. "Het is een voorbeeld van hoe je het niet moet leven. Hij had het moeilijk, was ongelukkig, onzeker en depressief. Maar hij vond ook troost in het geloof en luisterde naar gospel om uit de put te raken. Tijdens mijn dienst verkondig ik dat zelfs als je eindigt zoals Elvis, te jong, verslaafd en depressief, je niet uit Gods handen valt. Dat is het evangelie in een notendop. Dat is Amazing grace."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.