Landelijk vierhonderd mensen meer overleden tijdens hittegolf juli

Bijna vierhonderd extra sterfgevallen tijdens hittegolf (Rechten: ANP/Bart Maat)
Bijna vierhonderd extra sterfgevallen tijdens hittegolf (Rechten: ANP/Bart Maat)
Tijdens de hittegolf van eind juli zijn bijna 400 mensen meer overleden dan in een gemiddelde Nederlandse zomerweek. In het Noorden bleef het aantal beperkt en bezweken er minder mensen dan tijdens de hittegolf in 2018.
In totaal stierven tijdens de hittegolf van 22 tot 27 juli bijna 3000 mensen, zo becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Relatief lag de sterfte daarmee ruim 15 procent hoger dan normaal.
Over Drenthe zijn geen specifieke cijfers bekend. Wel ziet het CBS dat in Noord-Nederland het sterftecijfer de afgelopen hittegolf lager lag dan tijdens de hittegolf van 2018.
In Oost-Nederland, waar de temperatuur het hoogst lag en hitte langer aanhield, was wel meer extra sterfte.
Lees meer: Drentse ziekenhuizen hebben het iets drukker door extreme hitte
Trendbreuk
Het verband tussen hogere temperaturen en hogere sterfte lijkt minder sterk te worden, meldt het CBS. "Er is meer besef van wat te doen bij een hittegolf. Zo hebben de hittegolven in juli en augustus van 2018 nauwelijks geleid tot extra sterfte."
Dat tijdens de laatste hittegolf landelijk wel weer meer mensen zijn overleden, zou weleens kunnen samenhangen met het relatief lage aantal doden door griep in het voorjaar.

Hittegolf raakt vooral ouderen

Tijdens de korte maar hevige hittegolf van eind juli werd de hoogste temperatuur ooit in Nederland gemeten: 40,7 graden in het Brabantse Gilze-Rijen. In Drenthe werd het 39 graden Celsius.
De extra sterfte deed zich voornamelijk voor bij personen van 80 jaar en ouder. In die leeftijdscategorie stierven 300 personen meer dan in een gemiddelde zomerweek.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.