RTV Drenthe-serie 'Operatie Zorghart' toont werk van Treant-zorgpersoneel in de frontlinie

Operatie Zorghart
De opnames van de docuserie Operatie Zorghart © Marjolein Lauret/RTV Drenthe
De ziekenhuizen en woonzorgcentra van Treant openden in de afgelopen maanden alle deuren voor RTV Drenthe-verslaggever Marjolein Lauret en cameraman Ronald Pras.
Voor de documentaireserie Operatie Zorghart betraden ze onder andere de spoedeisende hulp, de dementie-afdeling, operatiekamers en revalidatiecentra waar ernstig zieken opkrabbelen. "Alle deuren gingen open", benadrukt Lauret. "We hebben verschillende zorgmedewerkers geïnterviewd. Maar ook mochten we alles filmen, zodat we hun werkzaamheden en de passie voor het vak zagen."
Centrale vraag in de serie is: wat zorgt ervoor dat zorgmedewerkers, ondanks een hoge werkdruk, er telkens weer staan? "'Het is ons zorghart', hoorden we telkens." En zo werd 'Operatie Zorghart' geboren.
Met de 8-delige reeks proberen Lauret en Pras een eerbetoon te geven aan het werk van de zorgmedewerkers. Elke keer wandelt ze binnen bij een andere afdeling van Treant, waar ze met de mensen spreekt die elke dag met hun poten in de modder staan.

Emotie komt terug

"In alle verhalen zit emotie", zo heeft ze ervaren. "Die mensen staan aan het bed omdat ze met hun hart voor het vak kiezen. Door de manier waarop zij hun vak uitoefenen proberen zij elke dag het verschil te maken in het leven van bewoners, cliënten en patiënten. Daar hebben ze alles voor over en zetten ze ook veel voor opzij."
Operatie Zorghart
Marjolein Lauret en cameraman Ronald Pras tijdens de opnames © Marjolein Lauret/RTV Drenthe
Lauret is twee verhalen nadrukkelijk bijgebleven. Een daarvan is een bezoek aan geriatrische afdeling in zorginstelling Weidesteyn in Hoogeveen. Daar verblijven mensen met een vorm van dementie. "Mensen die ver weg zijn, niet letterlijk, maar figuurlijk. Je hebt geen idee wat er in hun hoofd omgaat. Ze aaien over een speelgoedhond en lopen rondjes. Toch zien de zorgmedewerkers daar nog lichtpuntjes. Een van hen zei: 'Familieleden nemen afscheid, maar wij maken kennis met een nieuw persoon die nog wel heel veel kan.' "

Chirurg

Een ander moment dat Lauret niet meer vergeet, is het emotionele verhaal van een chirurg. Hij opereerde een jonge man die uiteindelijk op de operatietafel overlijdt. Reanimeren was geen optie meer. Die chirurg moest de vrouw en kinderen van het slachtoffer vertellen dat hun man en vader was overleden "Zijn vrouw zei: 'Ik hoop dat je nooit meer zoiets hoeft mee te maken'."
De chirurg komt in de documentaire hierop terug. "Hij wil nog altijd tegen de vrouw zeggen hoe bijzonder hij die opmerking vond. Hij denkt hier nog dagelijks aan", vertelt Lauret.
Operatie Zorghart is in de komende weken elke dinsdag te zien op TV Drenthe. De uitzendingen beginnen telkens om 17.30 uur.
Bekijk hieronder de promo van aflevering 1 van Operatie Zorghart, waar het werk op de spoedeisende hulp gevolgd wordt:

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.