Hond Maurice lijkt ongeneeslijk ziek, staakt wandeltocht en vliegt terug naar Erica

Maurice Barry Gepken
Hond Maurice ligt ziek in Albanië © Barry Gepken
Het had een schitterend wandelavontuur moeten worden voor Barry Gepken, Monique de Haas en hond Maurice, maar de vraag is of ze met zijn drieën de eindstreep halen. Maurice werd steeds zieker, zwakker en misselijker. Een dierenkliniek in Tirana (Albanië) doet vermoeden wat al in de lucht hing: de viervoeter is te beroerd om de tocht nog voort te zetten. Vermoedelijk heeft Maurice kanker onder de leden.
Het trio valt daarmee uit elkaar, en ziet elkaar naar alle waarschijnlijkheid niet meer terug in de wandelbelevenis tussen Erica en Jeruzalem. Monique vliegt vandaag naar huis met Maurice, waar specialisten van de dierenkliniek in Ommen proberen te redden wat er nog te redden valt. Barry zet zijn voettocht wel door naar het beloofde land.
"Met Maurice gaat het absoluut niet goed, heel slecht zelfs", zegt Gepken in mineurstemming. "In Ommen wordt onderzoek gedaan, dan weten we zeker of het kanker is. We hopen dat-ie daar goed geholpen kan worden."
Tekst gaat verder onder de foto
Barry Gepken
Barry Gepken en Monique de Haas met hun hond Maurice © Barry Gepken
In het begin van de wandeltocht ging het goed met Maurice, maar na een paar weken kreeg hij klachten. Zijn baasjes dachten aan een virus. "Hij was steeds moe, maar je denkt: dat ligt vast aan de zwaarte van de tocht. Maar daarna begon hij over te geven en werd steeds magerder."
Maurice verblijft nu in een kliniek in Tirana. De mensen daar kunnen niet meer voor hem doen. Specialisten in Nederland ontfermen zich verder over het beestje. "Een vlucht boeken was nog moeilijk, want de hond moet onderin het vliegtoestel. Dat kon niet zomaar. Een vriend van ons haalt Monique en Maurice op van de luchthaven in Frankfurt. Monique zal dan alles op de hond zetten."
Het is een rotsituatie, je wil niets liever dan de tocht met z'n drieën afmaken.
Barry Gepken
De reis van het gezelschap uit Erica wordt gekenmerkt door meerdere tegenslagen. Monique moest het eerder onderbreken vanwege een hernia en nu ligt Maurice in de lappenmand. "Het is een rotsituatie, je wil niets liever dan de tocht met z'n drieën afmaken. Het is niet leuk om ermee door te gaan, net als naar huis te moeten. Je doet het eigenlijk nooit goed, op dit moment."

Vervolg voor Gepken

Barry Gepken zal nog duizenden kilometers moeten afleggen om de monstertocht te volbrengen. Na Albanië volgen Macedonië en Griekenland, is de grens van de 3000 kilometer in zicht en daarmee de helft van het totaal aantal kilometers afgelegd. "Dan komt het beloofde land in zicht", aldus de Ericaan.
De wandelavonturiers begonnen eind juni onder het motto 'als je een echte kerel bent, loop je naar Jeruzalem' aan hun expeditie. Vier jaar geleden liepen de drie al naar Rome. "Je loopt je kop leeg", zei Gepken bij de aftrap van de trip. Na een paar duizend kilometer lijken die onbezorgde gedachtes niet meer van toepassing. Maar voorlopig zet Gepken door. "Ik ben de enige van ons die nog niet aan het infuus heeft gehangen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl