Familie gedode militair eist schulderkenning van Defensie

Nabestaanden van de omgekomen militair Aldert Poortema eisen dat Defensie erkent dat er fouten zijn gemaakt, en genoegdoening biedt. Poortema werd in 2008 samen met zijn collega Wesley Schol uit Assen in Uruzgan gedood door eigen vuur van Nederlandse eenheden.
De advocaat van de familie, Sébas Diekstra, bevestigt berichtgeving door De Telegraaf. Daarin wordt gesteld dat uit voorheen staatsgeheime, maar vrijgegeven stukken blijkt dat grove fouten zijn gemaakt bij de militaire operatie waardoor Poortema en zijn collega-militair Wesley Schol om het leven kwamen.

Eigen vuur
Poortema en zijn collega Wesley Schol uit Assen waren gelegerd op de Johannes Postkazerne in Havelte. Tijdens hun uitzending naar Afghanistan werden zij onbedoeld door eigen Nederlandse eenheden in Uruzgan doodgeschoten. Achteraf bleek dat het bevel tot vuren is gegeven op basis van een verkeerde plaatsbepaling.

"Op basis van de informatie die zij nu hebben zijn de ouders van mening dat de dood van hun zoon voorkomen had kunnen en moeten worden", zegt Diekstra. De ouders houden het ministerie van Defensie verantwoordelijk voor het fatale incident en oriënteren zich op juridische stappen.

De familie staat open voor een gesprek met het ministerie van Defensie, zeiden ze eerder al. 


Een woordvoerder namens Defensie zegt daartoe bereid te zijn. "Wij hebben altijd contact onderhouden met de families en nabestaanden, ook van andere betrokkenen. Als de familie van Poortema dit aan de orde wil stellen in ons volgende gesprek, dan is dat ook het onderwerp. Dan horen we graag wat de familie graag wil."

Defensie zegt niet op de hoogte te zijn van een formele claim van de nabestaanden.

Deel dit artikel: