Mariska Koning (15) uit Assen Europees kampioen field archery

Mariska Koning uit Assen in actie (Rechten: eigen foto)
Mariska Koning uit Assen in actie (Rechten: eigen foto)
BOOGSCHIETEN - De 15-jarige Mariska Koning uit Assen is deze week Europees kampioen field archery geworden. Ze won de gouden medaille in de categorie 'vrouwelijke cadetten'.
Behalve de tegenstand in haar eigen categorie, schoot ze ook nog een paar jongens en wat vrouwen bij de volwassenen 'naar huis'.

Naar het WK in Estland

De overwinning op het EK field archery in het Gelderse Doorwerth is de grootste in haar nog korte carrière. "Ik win wel vaker toernooien, maar dat zijn kleine toernooitjes. Dit was mijn eerste grote toernooi." Toch zit er een nog grotere uitdaging aan te komen voor de jonge boogschutter. "Ik heb me ook gekwalificeerd voor het WK in Estland."

Wat is field archery?

Bij field archery lopen deelnemers over een parcours met bossen, heuvels en open veld. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de handboogschutters op de Olympische Spelen die altijd op een vlak parcours staan of in een hal. Ook wordt minder gebruik gemaakt van hulpstukken zoals een vizier of een zogenoemde stabilisator.
Veldboogschutters moeten sowieso meer rekening houden met de omstandigheden. Bij het schieten in een bos of een heuvelachtig landschap heb je te maken met licht, schaduw, maar ook de wind. "Alles kan je tegenzitten, maar alles kan ook meevallen."