Veel voetbalvelden zijn niet klaar voor het nieuwe seizoen

Kale plekken, gele vlekken en her en der bloemetjes. Op veel grasmatten in Drenthe kan nog niet worden gevoetbald.
"Er zitten allemaal bruine plekken in het veld, waar ik me wel zorgen om maak", zegt Roelof Wanders, voorzitter van VV EEC in Ees. "Het gras is ingezaaid maar het groeide bijna niet."

Niet sproeien

De droogte van de afgelopen weken is de boosdoener. De club heeft geen mogelijkheid om te sproeien. Er is geen bron en een nieuwe put slaan is te duur. Wanders: "Als het regent juich ik."
Hoewel het veld wat groener wordt, nu er wat meer regen valt, kunnen ze bij EEC nog niet trainen. Noodgedwongen wijken de voetballers uit naar groepsaccommodatie Klonie in Ellertshaar. "Financieel is dat voor ons wat minder, want je mist toch kantine-omzet", aldus Wanders.

Meer zwart dan groen

Ook bij S.V. Borger wil het ingezaaide gras maar moeilijk groeien. Het sportpark in Borger is helemaal gerenoveerd en heeft vijf nieuwe velden. Daardoor werd er later ingezaaid en door de droogte kwam dat gras niet snel op.
Het hoofdveld is nu meer zwart dan groen en onbespeelbaar. Daarom wijken zij ook uit naar velden bij buurthuizen en groepsaccommodaties. De eerste wedstrijden zijn bij de tegenstander.

Het gras is altijd groener

Bij Voetbalvereniging Gieterveen kan er over twee weken wél gewoon worden afgetrapt. Al had dat wel de nodige voeten in de aarde. Een team van vrijwilligers is vijf weken lang elke dag in touw geweest om het veld te sproeien.
De club heeft het geluk dat er naast het veld een beek stroomt. "Dit is onze voorraad", lacht vrijwilliger Jan van der Veen.

Liever kunstgras?

Meer droge zomers zorgen voor meer problemen met de voetbalvelden. Toch zou niet een van de clubs liever een kunstgrasveld hebben: "Daar is niks aan. De geur van gras en wat modder horen erbij", zegt Van der Veen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.