Reusachtige zwerfkeien verhuisd van Eleveld naar Kostvlies

zwerfkei Eleveld verhuist naar Kostvlies
Zwerfkei Eleveld verhuist naar Kostvlies © Marjorie Noë/RTV Drenthe
Een bijzondere, logistieke operatie. Vijftien reusachtige zwerfkeien zijn vandaag vanaf meerdere locaties in Drenthe verhuisd naar een nieuwe plek bij Kostvlies. De grootste en zwaarste werd opgehaald in Eleveld.
Zo'n 15.000 kilo zwaar en 2 meter hoog is de kei. Sinds 1990 lag hij op het erf van Harm Meertens in Eleveld. Nu heeft hij een nieuwe plek langs het Zandgat bij Kostvlies.
Vereniging De Hamerlanden haalde de steen daarnaartoe. "Het wordt het pronkstuk van een wandelroute", zegt Ton Andringa van de vereniging. "De kei markeert een plek waar iets bijzonders over te vertellen is." Zo heeft de vereniging nog elf andere locaties langs de route uitgezocht waar keien komen te liggen.
zwerfkei Eleveld verhuisd naar Kostvlies
Zwerfkei Eleveld verhuist naar Kostvlies © Marjorie Noë/RTV Drenthe
Via een oproep in de lokale en regionale media kwam De Hamerlanden de keien op het spoor. "We kregen veel reacties", zegt Andringa. Onder andere van Harm Meertens. "De kei gaat weg, maar ik ga ook weg. Binnenkort verhuis ik met mijn echtgenote naar Rolde." Dat was voor Meertens een goede reden om de steen een nieuwe bestemming te geven.
zwerfkei Eleveld verhuist naar Kostvlies
Ton Andringa van vereniging De Hamerlanden bij de zwerfkei in Eleveld © Marjorie Noë/RTV Drenthe
"Het is een indrukwekkend gevaarte", vindt Andringa. "Hij is ooit tevoorschijn gekomen bij het aanleggen van een gasleiding door de NAM." Dat gebeurde op steenworp afstand van Eleveld. Toevallig op het perceel van Harm Meertens. "De NAM had de kei apart gelegd, maar ik mocht 'm uiteindelijk toch hebben."
Met een speciale kraanwagen werd de kei toentertijd bij Meertens op het erf getakeld. Die kraan is ook nodig om hem weer weg te halen. Met een tachtigtonner werd de knoeperd van zijn plek getild. Nu is hij samen met 14 andere keien te bewonderen langs de 6,3 kilometer lange De Hamerlandenroute bij Kostvlies.
Reusachtige zwerfkei verhuist van Eleveld naar Kostvlies

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl