Ajax maakt er weer vijf tegen FC Emmen

Van de Beek schiet Ajax naar 1-0 tegen FC Emmen
VOETBAL - FC Emmen hield met kunst en vliegwerk 27 minuten stand, maar toen Donny van de Beek de 1-0 scoorde was het echte verzet gebroken. Door een snelle en simpel weggegeven goal in de tweede helft van Hakim Ziyech, twee goals van Klaas Jan Huntelaar en een treffer van Dusan Tadic won Ajax met 5-0. De uitslag die ook vorig seizoen op het scorebord stond.
Door de nederlaag staat FC Emmen na twee duels nog steeds op 0 punten. Volgende week zaterdag wacht de volgende klus, om 20.45 uur, tegen SC Heerenveen.

Van de Beek

Het had heel snel kunnen gaan in Amsterdam, maar uiteindelijk hield FC Emmen toch nog best lang stand bij de regerend landskampioen. In de 27e minuut schoot Donny van de Beek toch de verdiende 1-0 achter Telgenkamp, die na één minuut een schot van David Neres tegen de paal zag gaan en een paar minuten later een inzet van diezelfde aanvaller verijdelde.

Omschakeling

FC Emmen was logischerwijs de onderliggende partij, maar kreeg in de eerste helft toch wel wat mogelijkheden om in de omschakeling gevaarlijk te worden. De meeste dreiging van FC Emmen kwam van Nicolai Laursen, maar tot twee keer toe strandde een veelbelovende aanval bij een uitglijdende Marko Kolar. Aan de andere kant ontsnapte Emmen voor rust diverse keren aan een tweede treffer, vooral omdat Ajax slordig was in de eindpass en teveel door het midden gevaarlijk probeerde te worden.

Blind ontsnapt aan rood

Vlak voor rust had Ajax overigens zomaar met tien man kunne staan, na een ondoordacht frustratiemomentje van Daley Blind die na wild inkomen van Michael Chacon zich afreageerde met een natrappende beweging. Scheidsrechter Gözübüyük zag het niet, waarna de VAR de beelden bekeek maar niet ingreep.

Snelle beslissing

Alle goede bedoelingen van FC Emmen konden na rust al vroeg de prullenbak in. Ziyech profiteerde dankbaar van te gemakkelijk balverlies van Jafar Arias (tegen Ajax centrumspits, terwijl Kolar vanaf de linkerflank kwam) en schoot de 2-0 binnen. Daarna leek Ajax het wel prima te vinden met het oog op de belangrijke wedstrijd van dinsdag in de voorronde van de Champions League tegen PAOK. Toch kreeg Emmen nog drie goals om de oren. Die van Dusan Tadic was een cadeautje, de eerste van invaller Klaas Jan Huntelaar een fraaie spitsen goal en diens tweede treffer had nooit goedgekeurd mogen worden. De spits van de Amsterdamse club scoorde fraai, nadat Telgenkamp de eerste inzet nog keerde, maar stond bij de pass vanaf het middenveld toch echt buitenspel.