Containerwoningen Assen klaar voor gebruik door dak- en thuislozen

Containerwoningen voor dak- en thuislozen in Assen
Aan de C.T. Storkweg in Assen staan vijf containerwoningen klaar voor gebruik door dak- en thuislozen © RTV Drenthe / Margriet Benak
In Assen nemen in december vijf dak- en thuislozen hun intrek in containerwoningen op het Stadsbedrijvenpark. Het Leger des Heils, Actium en gemeente Assen willen zo voorkomen dat mensen op straat moeten leven. De groep die in de woonunits komt is nog niet klaar voor wonen in een woonwijk.
De vijf mobiele woonunits staan aan de C.T. Storkweg op het Asser Stadsbedrijvenpark, pal achter de dag- en nachtopvang van het Leger des Heils aan de Havenkade en de dagbesteding WerkPro. Het terrein wordt nog verder ingericht. Zo komen er nog tuintjes, en wordt hekwerk om de kleine woongemeenschap geplaatst.

Grip op leven

Elke containerwoning heeft z'n eigen voorzieningen, zoals een wc, douche en keukenblok. De units zijn geïsoleerd qua warmte en geluid en hebben een aparte slaap- en woonkamer. Ook is de behuizing duurzaam, want de units hebben zonnepanelen op het dak. Het Leger des Heils en WerkPro verzorgen het toezicht en de begeleiding van de bewoners.
De woonplekken zijn bedoeld voor dak- en thuislozen voor wie de stap naar zelfstandig of begeleid wonen te groot is, en die nog niet in een gewone wijk kunnen wonen. Ze hebben een prikkelarme omgeving nodig, waar ze met veel steun werken aan hun herstel en stabilisatie. Doel is dat zij weer grip op hun leven krijgen, straks zelfstandig kunnen wonen en zich kunnen handhaven in de samenleving.

Eigen gebouwde opvang

"Elk persoon zonder dak boven het hoofd is er één te veel", zei toenmalig wethouder Harmke Vlieg eerder dit jaar over het plan. "Elk mens heeft recht op huisvesting, een goede levensstandaard, toegang tot zorg en volwaardige participatie."
Dak- en thuislozen bouwden in januari een eigen onderkomen aan de Havenkade van pallets en afvalplastic, om zich te beschermen tegen de kou en regen. Ze konden nergens anders terecht, was hun bewering. Maar ze bleken niet te willen voldoen aan regels van de dag- en nachtopvang.
Bekijk hieronder de reportage over de containerwoningen voor dak- en thuislozen, verhaal gaat verder onder de video
Containerwoningen in Assen

Maximaal vijf jaar

De containerwoningen blijven maximaal vijf jaar staan. Het gaat om een proef van vier jaar, met de mogelijkheid deze nog een jaar te verlengen. Het terrein wordt door de gemeente Assen verhuurd aan woningcorporatie Actium, die de mobiele woonunits er vorige week plaatste.
Begeleiding en toezicht is in handen van de nachtopvang van het Leger des Heils. Overdag krijgen de bewoners opvang en dagbesteding van WerkPro. Het Leger des Heils en WerkPro hebben samenwerkingsafspraken met de politie en de gemeente over toezicht en handhaving.

Unieke samenwerking

Directeur-bestuurder Rein Swart van Actium noemt het 'bijzonder', dat gemeente Assen, Leger des Heils, WerkPro en de woningcorporatie samen dit unieke project gerealiseerd hebben. "We zijn er dan ook trots op om woonruimtes aan te kunnen bieden aan mensen die het lastig vinden om in een gewone woonwijk te kunnen wonen."
Met de buurt rondom de units is uitgebreid gesproken, vertelt Rein Swart interim directeur-bestuurder Actium."Er was is wel veel zorg onder buurtbewoners, maar op de bewonersavond waren er vooral veel vragen over de grote plannen van dit gebied. En minder over de wooncontainers." Vanmiddag kregen omwonenden van het speciale woonproject de kans om de woonunits te bekijken.
Swart benadrukt dat hij hoopt dat ze samen met WerkPro en het Leger des Heils een win-winsituatie kunnen creëren. "Dat bijvoorbeeld de bewoners van de units mee kunnen helpen met opruimen in de buurt of kunnen helpen met de beplanting."

Woonproject in De Wouden

Naast de mobiele containerwoningen, is Actium samen met het Leger des Heils ook al ruim een jaar bezig met een woonproject in De Wouden in de wijk Baggelhuizen. Daar worden binnenkort zes verbouwde huurappartementen opgeleverd. Daar woonden voorheen studenten.
Komende maand is er met een klankbordgroep vanuit de wijk overleg over het project, en hoe de doelgroep 'een zachte landing' krijgt in de woonbuurt. Het gaat om cliënten die vanuit de maatschappelijke opvang van het Leger des Heils komen, en die op weg zijn naar zelfstandig wonen. Ook hier komt begeleiding op van het Leger des Heils. Bedoeling is dat ze er vanaf 1 december hun intrek nemen.
Over dit begeleidwonenproject was in de buurt eerst veel beroering, omdat aanvankelijk achttien huurwoningen van Actium in beeld waren. Buurtbewoners waren bang voor overlast en onrust door de komst van de grote groep ex-daklozen. Na overleg is het aantal afgeschaald naar zes bewoners.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.