Spooktocht Hollandscheveld afgelast vanwege angst voor wolf: 'Maar die leeft daar niet'

221026_wolf_spooktocht
Twee 'spoken' van een spooktocht in Hoogeveen © Halloween spooktocht Hoogeveen
Een domper voor de inwoners van Hollandscheveld. Traditiegetrouw organiseren de gereformeerde en hervormde kerk elk jaar een spooktocht, maar de editie van dit jaar gaat toch niet door. De boosdoener volgens de organisatoren? De wolf.
Het had een avond vol spanning en plezier moeten worden, maar de jeugdactiviteitencommissies van de kerken hebben besloten om er voor dit jaar de stekker uit te trekken. "We horen in ons gebied steeds meer over de wolf", legt een commissielid uit. "Het rondje voor de tocht hadden we uitgezet in de bossen rondom Schoonhoven en het lijkt ons niet verstandig om daar 's avonds met kinderen te gaan lopen. Je zult net zien dat je zo'n beest treft als wij er zijn. Het is gewoon niet verantwoord op deze manier."

'Gaat een keer fout'

De organisatie wil vooral geen risico's lopen. Via verschillende apps werden commissieleden de afgelopen tijd overspoeld met berichten over het dier. "Dan gaat het met name om foto's en filmpjes van het beest bij ons in de buurt en dat was voor ons reden om de spooktocht dit jaar niet door te laten gaan, ook vanwege de veiligheid. We hebben een voorbeeldfunctie, dan kun je dit niet zomaar doen als er kinderen meedoen."
Het besluit valt de commissie zwaar; volgend jaar hopen ze de tocht wel weer te kunnen organiseren. Toch bestaat de vrees of het dan wél kan. "Dan moet de politiek in actie komen. Vaak zie je pas dat ze met oplossingen komen als het kwaad al is geschied. Je kunt erop wachten tot het een keertje fout gaat."
(tekst gaat verder onder de video)
Geen spooktocht in Hollandscheveld uit angst voor wolf

'Geen wolf rond Hollandscheveld'

Glenn Lelieveld van de Zoogdierenvereniging zegt op zijn beurt dat er helemaal geen reden is om een tocht af te blazen. "Uit onderzoek blijkt dat er tussen 2002 en 2020 in heel Noord-Amerika en Europa nauwelijks serieuze incidenten zijn geweest met mensen in relatie tot de wolf. De kans dat je één tegenkomt tijdens een spooktocht is echt heel klein. Ten eerste het is hartstikke donker, dus je ziet 'm niet. En is het andersom zo dan is de wolf allang vertrokken."
Lelieveld benadrukt dat de wolf niet eens in het gebied leeft. "Rond Hollandscheveld is er helemaal geen territoriale wolf. Ik snap niet waarom mensen zo angstig zijn." Hij begrijpt dat de emoties soms hoog op kunnen lopen, maar die zijn volgens hem niet gegrond. "In Europa leven tussen de 10.000 en 20.000 wolven. Er zijn gewoon geen incidenten met mensen." Wel zegt hij dat er problemen zijn door schade aan vee, maar dus niet bij mensen.
In Hollandscheveld zijn er nog andere partijen, bijvoorbeeld voetbalclubs, die ook ieder jaar een spooktocht houden. Navraag leert dat die wel doorgaan komende week. Het bedrijf JP Activiteiten uit Assen organiseert ook een tocht langs recreatieplas Schoonhoven bij Hollandscheveld. De organisatie geeft aan voldoende onderzoek te hebben gedaan. Het zou veilig genoeg zijn om het evenement te houden, annuleren is in hun ogen dus niet nodig.

'Verwijder de wolf uit Drenthe'

Het CDA in Hoogeveen zegt de wolf helemaal zat te zijn. Volgens de partij is het schrappen van de spooktocht het zoveelste voorbeeld waarbij de overheid haar eigen inwoners niet beschermt. Fractievoorzitter Femke Koekoek stelt dat mensen zich door de komst van het beest niet meer veilig voelen: "Wat ons betreft is de grens nu bereikt." De fractie dient daarom morgen tijdens de raadsvergadering een motie in met de boodschap om de wolf te laten verwijderen uit Drenthe.
"Wat hier gebeurt is te gek voor woorden", vult Bert Otten aan. Hij is raadslid bij het CDA en veehouder. "Door natuurorganisaties wordt die wolf hier met applaus binnen gehaald. En vervolgens moeten onze inwoners hun erven en weiden met grote hekken afsluiten om hun dieren veilig te houden. Het zou andersom moeten zijn."
De wolf zorgt ook voor meer toerisme in de gebieden waar het dier voorkomt. Zo worden er inmiddels wolvenexcursies georganiseerd. 's Avonds kan het in de dorpen rondom Hoogeveen druk zijn met wolvenspotters.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.