Chinezen die China Lights opbouwen hebben hun eigen kok mee: 'Het is ongenadig heet'

De Chinezen die aan de opbouw van China Lights werken, hebben hun eigen kok mee.
De Chinezen die aan de opbouw van China Lights werken, hebben hun eigen kok mee. © RTV Drenthe
De opbouw van de derde editie van China Lights in het Rensenpark in Emmen is weer begonnen. Een groep Chinezen uit de provincie Sichuan is sinds maandag druk bezig de lichtsculpturen in elkaar te zetten. Dit is hun werk en dat doen ze op verschillende plekken in Europa. Daarom weten ze ook maar al te goed dat het eten hier, tja, ánders is dan thuis in China. Reden genoeg om hun eigen kok mee te nemen.
"Ze eten gewoon datgene wat ze thuis ook gewend zijn, ze hebben ook geen zin in iets anders", weet medeorganisator Henk Hiddingh. "En ze hebben het idee dat dat voor hun de manier is om gezond te blijven. En misschien hebben ze daar ook wel groot gelijk in."

Pulled pork met chilipeper

Drie keer per dag is deze kok met zijn pannen in de weer. Want brood, of kwark, dat kennen ze niet in China. Wat er deze middag op het menu staat? Een traditioneel gerecht uit Sichuan: pulled pork met chilipeper. "Ze eten vrij veel vlees. Kip en rund en varkensvlees. Veel rijst natuurlijk, met groente, en wat vooral opvalt is dat het ongenadig heet is. Het is ook wel lekker, maar je moet wel voorzichtig zijn. Als je een overmoedige hap neemt, moet je het wel bezuren hoor."
Aan tafel!
Aan tafel! © RTV Drenthe

Eten regelen

Die kruiden hebben ze meegenomen van huis. De organisatie van China Lights regelt het vlees. De rest van de boodschappen doen ze zelf, bij de toko of de groenteboer. "Ze lopen daar gewoon achter de toonbank langs, en ze komen in het magazijn. Dat maakt ze allemaal niet uit." Hiddingh kan er hartelijk om lachen. "We hebben een winkelkarretje van de Jumbo geleend, dat gooien ze vol met groente, de mensen van Hofman zien wat ze erin doen, zij maken de optelsom en eens in de zoveel tijd gaan we er even langs om af te rekenen. Geen probleem."

Eeuwenoude traditie

In de regio Sichuan zijn lichtfestivals een eeuwenoude traditie. Dit gebeurt altijd rond het Chinese nieuwjaar. In 2009 was Emmen de eerste plek in Europa waar ook zo'n Chinees lichtjesfestival werd gehouden. Vorig jaar was de tweede editie en toen hielp er ook een groep Chinezen uit deze provincie met de opbouw. "Dit zijn nog lang niet alle medewerkers", vertelt Hiddingh. "Er komen nog een stuk of acht." Of er dan ook een extra kok komt? "Nee", zegt hij lachend. "Deze kok moet gewoon meer koken, met een grotere wok."
De Chinezen zijn in totaal vijf weken bezig met de opbouw. 10 december moet het klaar zijn, want dan gaat het park open.
Acht Chinezen uit de provincie Sichuan werken in Emmen aan de opbouw van China Lights. Zij krijgen drie keer per dag eten van de kok die zij zelf hebben meegebracht

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.