Verbazing na schrappen bijeenkomst over wolf: 'Dreigementen bij ons niet bekend'

Wolvenexcursie Dwingelderveld
Deelnemers aan de excursie komen geen wolf tegen onderweg © RTV Drenthe
Dat de bijeenkomst over de wolf in het bezoekerscentrum Dwingelderveld van komende zondag niet doorgaat, vanwege intimidaties en bedreigingen aan het adres van Natuurmonumenten, wekt verbazing bij zowel de gemeente Westerveld als LTO Noord. Uit berichten op sociale media zou volgens Natuurmonumenten, dat de bijeenkomst had georganiseerd, blijken dat er een protestactie op komst was, waarbij de toon van de berichten niet bepaald vriendelijk was.
Burgemeester Rikus Jager van de gemeente Westerveld is verrast over de berichten waar Natuurmonumenten naar verwijst. "We hebben het een en ander meegekregen over dreigementen die zouden zijn geuit via sociale media. Alleen zijn deze dreigementen bij ons niet bekend, terwijl ook de gemeente dit goed in de gaten houdt. We hebben contact gehad met Natuurmonumenten en gevraagd of ze deze berichten met ons willen delen, maar dat willen ze niet."
Jager is bovendien verbaasd dat Natuurmonumenten niet naar de politie is gestapt. "Dat zou de logische lijn zijn. Op het politiebureau kun je een aangifte doen. Ik kan me haast niet voorstellen dat ze in plaats daarvan contact hebben gezocht met Veiligheidsregio Drenthe. Want bij bedreigingen is de politie toch echt de deskundige instantie."
Burgemeester van de gemeente Westerveld op de Johannes Postkazerne
Burgemeester Rikus Jager van de gemeente Westerveld © RTV Drenthe / Josien Feitsma
Een woordvoerder van de VRD laat weten dat er kort contact is geweest met Natuurmonumenten. "Maar we hebben geen advies gegeven wat te doen in deze situatie en ze direct doorverwezen naar de politie. Die pakken dit soort zaken verder op. Het gaat dus om een misverstand." De politie zegt dat er nog geen aangiftes binnen zijn gekomen.

'Discussiëren over oplossing'

Ook Dirk Bruins, voorzitter van LTO Noord, is niet bekend met de bedreigende berichten over de bijeenkomst over de wolf. "Dit is volstrekt nieuw voor mij. Als er daadwerkelijk bedreigingen zijn geuit, is dat uiteraard niet goed. Op sociale media zie je veel voorbij komen, ook ik heb met bedreigingen en negatieve reacties te maken gehad. Mijn tweet van eergisteren over de wolvenexcursies leverde ook weer van alles op. Helaas ben ik het inmiddels wel een beetje gewend, dus voor mij is het minder spannend."
Overal waar de wolf verschijnt ontstaat spanning
Cees van Kempen - Regisseur film Wolf
"Maar als Natuurmonumenten echt last heeft van bedreigingen, roep ik ze vooral op om naar de politie te stappen. Uit ervaring weet ik dat ze daar alles op alles zetten", zegt Bruins. Dat de commotie te maken heeft met de komst van de wolf in Drenthe, verrast de LTO-voorman allerminst. "Het is jammer dat er nog steeds geen goede oplossing voor is gevonden. Daar zou de discussie over moeten gaan."
Dirk Bruins
Dirk Bruins van LTO Noord © RTV Drenthe

Spanningsveld

Dat laatste vindt ook Cees van Kempen, die de afgelopen week naar eigen zeggen 'de nodige shit' over zich heen kreeg, omdat hij zondag in Ruinen zou praten over zijn natuurfilm Wolf. "En dat raakt je. Niet alleen als persoon, maar ook in m'n broodwinning", zegt hij. De Brabantse filmmaker was verbijsterd door de bedreigingen. "Maar ik vind het ook wel weer typerend voor de huidige maatschappij. Overal waar de wolf verschijnt ontstaat spanning. Dat zag je twintig jaar geleden al in Oost-Duitsland, maar daar is het spanningsveld weg. Later ook in Midden-Duitsland, maar ook daar hebben ze ermee leren leven. En nu gebeurt hier hetzelfde, alleen dan op een heftiger niveau", vindt hij.
Van Kempen vindt dat er in ons land beter geanticipeerd had kunnen worden op de komst van de wolf. "Bestuurders schreeuwen moord en brand omdat de wolven er ineens zijn, maar dat hadden ze allang kunnen weten. Toen het veertig jaar geleden niet goed met de wolf ging, is besloten om kwetsbare natuur grensoverschrijdend te beschermen. Daardoor heeft de wolf terrein teruggepakt." Dat de wolf naar Nederland zou komen was in 2017 al overduidelijk, zegt hij. "Toen heb ik m'n spaarpot kapotgeslagen om er een film van te maken. Het is beter om te leren leven mét de wolf. De populatie wolven in Duitsland is al zo groot, dat ze steeds meer de Nederlandse grens zullen oversteken."
221027_cees_van_kempen
Cees van Kempen tijdens de première van zijn film Wolf © ANP

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl