Uitslag stelling: meerderheid is voor financiële compensatie dieselrijders

Dieselprijzen rijzen de pan uit
Door de stijging van de dieselprijs, is er geen voordeel meer voor dieselrijders © ANP / Robin van Lonkhuijsen
De diesel bij het tankstation is inmiddels duurder dan benzine. Daarmee valt het voordeel dat dieselrijders eerder hadden ten opzichte van benzinerijders, volledig weg. Het voordeel zou hersteld kunnen worden als dieselrijders minder wegenbelasting hoeven te betalen. De meerderheid van de deelnemers aan onze stelling is het daarmee eens.
Bijna 67 procent is van mening dat dieselrijders financieel gecompenseerd moeten worden. In totaal brachten 4,649 mensen hun stem uit.
Dat de diesel duurder is geworden, komt door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Nederland is voor een groot deel afhankelijk van Russische diesel. Er wordt binnenkort geen diesel uit Rusland meer geïmporteerd, waardoor de vraag groter wordt dan het aanbod. Dit heeft invloed op de literprijs.

Voormalig voordeel voor dieselrijders

Een dieselauto is duurder in de maand, doordat de wegenbelasting twee keer zo hoog is. Toch was het voor mensen die veel kilometers maken voorheen rendabel om in een dieselauto te rijden, omdat de brandstof zelf goedkoper was dan benzine, en een dieselauto naar verhouding een stuk zuiniger rijdt dan een benzineauto. Het kantelpunt lag ongeveer bij 35.000 kilometer per jaar: als je boven deze grens zat, was een dieselauto altijd goedkoper.
Nu de diesel duurder is dan benzine, valt dat voordeel weg. Hierdoor komen mensen die in het bezit zijn van een diesel van een koude kermis thuis. Waar ze voorheen voordeliger uit waren, betalen zij nu in alle gevallen veel meer dan mensen die in een benzineauto rijden.
Bekijk de resultaten nog eens terug:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl