De Staat van Drenthe: Kan Jan Modaal de eindjes nog aan elkaar knopen?

"Het wordt een spannende winter voor heel veel huishoudens," vertelt onderzoeker bij Trendbureau Drenthe Erik Meij aan tafel van het TV Drenthe-programma De Staat van Drenthe. De zorgpremie, boodschappen, brandstof en de energierekening: alles is duurder en iedereen voelt het in de portemonnee.
Compensaties vanuit de overheid zijn in de maak, maar komt het op tijd? Kan Jan Modaal de eindjes nog aan elkaar knopen?

Het zijn niet meer de usual suspects

Dat is afhankelijk van de winter, vertelt Meij. Zo deed hij voor het Trendbureau Drenthe onderzoek naar armoede in Drenthe en de effecten van de hoge energierekening op de Drent. Hij ziet dat de groep die het lastig heeft groter wordt. "Wat uniek is aan die stijgende energieprijzen, is dat nu niet alleen de 'usual suspects' het moeilijk krijgen."
De 'usual suspects' zijn de mensen met een bijstandsuitkering die altijd financieel kwetsbaar zijn voor tegenslagen. "Maar het duurder wordende leven treft inmiddels ook huishoudens waarvan we verwachten dat die minder kwetsbaar zijn of helemaal niet kwetsbaar zijn", aldus Meij. Meij doelt op de middeninkomens.

Ruim 30.000 huishoudens in de knel

In een donker scenario, dus de strenge winter, verwacht Meij dat zo'n 33.000 huishoudens in Drenthe in de financiële problemen komen. Zekerheid is er niet, want er spelen veel factoren mee. "Denk aan de verhouding inkomen, energiekosten, maar ook de isolatiewaarde van een huis."

'Hoopvol, maar wel met oogkleppen op'

Pirmin Rengers van jongerencentrum Jimmy's uit Emmen ziet dat de stijgende kosten grote gevolgen hebben voor jongeren. Ze leven 'hoopvol, maar wel met oogkleppen op', vertelt Rengers. Met andere woorden: ze weten niet wat de toekomst brengt en durven niet verder te kijken. "Nu is nu en morgen is morgen".

Schaamte is groot

Rengers zit aan tafel namens de jongeren; liever had hij gewild dat de jongeren zélf aan tafel wilden. "De reden dat ik hier nu zit en niet een aantal jongeren geeft ook wel aan hoe groot de schaamte is. Je wil helemaal niet zeggen dat je arm bent; of dat je geld tekort komt." Daarom doet Rengers het woord voor hen. Hij beschrijft: "Er loopt een jongen stage bij ons en die heeft een tweede bijbaantje moeten nemen. Omdat hij z'n vader bij moest staan in de kosten. Dat is heftig."

'Jan Modaal'

Sandra Boon uit Hoogeveen is blogger van de website ikbenjanmodaal.nl en geeft tips aan 'Jan Modaal'. Ze begon de blog toen ze best een goed inkomen had, maar nooit wat overhield aan het einde van de maand. "Ik dacht, ik wil meer dan dat. Ik wil een huis kopen en voor mijn pensioen sparen."
Ze zag dat naarmate ze meer ging verdienen, ze ook meer uitgaf. "Het oude krakkemikkige autootje werd vervangen door een duurdere Audi en de sociale huurwoning werd vervangen door een dure particuliere twee-onder-een-kap. Alles wat ik deed was duurder maar ik verdiende niet meer."
Ze ziet in de huidige situatie dat de 'Jan Modaal-groep' niet gelijk in actie komt. "Het is een onbekende situatie voor iedereen. We weten nog niet zo goed hoe we moeten reageren. Maar ik zie wel dat veel mensen er over praten, informatie opzoeken, blogs lezen en tips met elkaar uitwisselen. En dan zie je wel dat mensen langzaamaan actie ondernemen."

Is het genoeg?

De overheid komt met verschillende maatregelen. Energieplafond, energietoeslag, tegemoetkoming energiekosten voor het mkb. Is het genoeg? "Het is een pleister, en een hele grote pleister. Maar de problemen zijn niet nieuw. We kijken al jaren naar een groeiende groep mensen met een laag inkomen die daar langer in blijven zitten. En daar doen we eigenlijk niet zoveel aan" concludeert armoede-onderzoeker Meij.
Er zou gekeken moeten worden naar het oplossen van structurele problemen. "Het minimumloon wordt bijvoorbeeld verhoogd. Maar niet in dezelfde mate dat de inflatie toeneemt."
In de Staat van Drenthe bespreekt presentatrice Marjolein Lauret met verschillende gasten het leven dat duurder wordt. Maar er zijn ook lichtpuntjes. Zo zijn er meerdere compensatieregelingen om mensen tegemoet te komen. Komen die op tijd? En krijgt iedereen hetzelfde? Onderzoeksjournalist van RTV Drenthe Bram Koster worstelde zich door de regelingen heen.
Een tip om energie te besparen is om bij elkaar op visite te gaan. We namen de proef op de som: hoe gastvrij is Drenthe? Benieuwd? Bekijk De Staat van Drenthe hieronder!
Kan Jan Modaal nog rondkomen?
De Staat van Drenthe is vanavond om 20.00 uur te zien op TV Drenthe. Uiteraard is De Staat van Drenthe ook te bekijken via rtvdrenthe.nl of in de app.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl