Markesteen tussen Gees en Zwinderen terug op z'n plek: 'Belangrijk voor cultuurgeschiedenis'

Jan van der Struik en Egbert Meijers van de commissie Markestenen Drenthe
Jan van der Struik en Egbert Meijers van de commissie Markestenen Drenthe © Janet Oortwijn/RTV Drenthe
Het is nu al één van de meest gefotografeerde stenen in onze provincie: de teruggeplaatste markesteen tussen Zwinderen en Gees langs het fietspad tussen beide dorpen.
Met het project Markesteen terug op z'n plek wil de opgerichte commissie Markestenen Drenthe de markante stenen weer zoveel mogelijk in het landschap laten terugkeren. "Stapje voor stapje proberen wij hiermee een aantal bladzijden toe te voegen aan de cultuurgeschiedenis voor Drenthe", zegt Jan van der Struik van de vereniging Drentse Boermarken.

Iconen van Drenthe

Samen met onder meer Egbert Meijers sloeg hij de handen ineen om het project op te zetten. "Ik noem de stenen de iconen van Drenthe. Vooral die hele grote zwerfstenen, die zijn heel erg belangrijk voor de geologische historie. En het is belangrijk voor de volgende generaties om één van de oudste cultuurvormen van Drenthe mee te geven."
De markestenen gaven de grens aan tussen verschillende boermarken. Een boermarke is van oudsher een collectief van boeren dat gezamenlijk het beheer en gebruik van hun gemeenschappelijke gronden reguleerde. Markestenen dateren uit de periode vanaf de vroege Middeleeuwen tot de invoering van het kadaster in 1832.

Veel belangstelling

Veel van de stenen verdwenen tijdens de ontginning van heide, ruilverkaveling en de aanleg van bossen. Of omdat ze gewoon in de weg lagen. Er zijn nu nog 88 actieve boermarken in Drenthe, die ook grotendeels aanwezig waren bij het symposium over de terugkeer van de markestenen. "We hebben vanochtend ook gehoord van boermarken dat ze ermee aan de slag willen", zegt Van der Struik. "We zijn blij dat er zoveel belangstelling voor is, ook vanuit de historische verenigingen."
Waar de volgende steen komt, is nog niet bekend. Het balletje moet nu gaan rollen. De commissie wil de historische verenigingen en Boermarken helpen met verder onderzoek. Waar de verdwenen stenen zijn, is niet altijd een raadsel: "Nee, er zijn genoeg boermarken die precies weten waar de stenen liggen", lacht Meijers.
Markesteen tussen Gees en Zwinderen terug op z'n plek

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.