Veel smaken en weinig samenhang: aanpak Oosterduinen in Norg is een monsterklus

Volle bak in de Brinkhof in Norg Oosterduinen
Volle bak in de Brinkhof in Norg © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
Hoe krijg je een verdeeld bosgebied als de Oosterduinen in Norg aan boord van hetzelfde transformatieplan? Dat is een vraag waarop de gemeente Noordenveld geen antwoord lijkt te hebben.
Dat bleek gisteravond bij een bijeenkomst in De Brinkhof, waar zo'n 120 bewoners samen kwamen om zich bij te laten praten over de voortgang van de herinrichting van het bos. In het kort gaat het om de transformatie van recreatiewoningen naar permanente bewoning, het zichtbaarder maken van adressen voor hulpdiensten, natuurcompensatie in het bos en nog tal van kleine 'opgaven'.

Oosterduinenraad

Zo'n 30 jaar zijn huizenbezitters in de Oosterduinen bezig om een permanente woonbestemming voor hun huis te krijgen. Hoewel er al jaren permanent wordt gewoond in de Norger bossen, is er nu nog sprake van een gedoogconstructie. Het is anno 2022 nog niet gelukt om die bestemming te wijzigen.
Aan wethouder Robert Meijer (VVD) de taak om het proces - samen met projectleider Erik Mosterman - in goede banen te leiden. Maar daarvoor moet de gemeente eerst een goede gesprekspartner hebben. Mosterman: "We willen één aanspreekpunt, waar wij als gemeente mee in overleg kunnen. Het liefst met een vertegenwoordiging van het gehele bos."
Maar dat is lastig. De belangen van huiseigenaren en huurders liggen ver uit elkaar. "Er zijn zo veel smaken", verzucht wethouder Meijer. "De enige manier om een goede vertegenwoordiging - een soort Oosterduinenraad - op te zetten is door mensen in zo'n raad te stemmen. Anders zie ik geen mogelijkheid."

Bosclub

Vanuit de Oosterduinen is er wel een groep geweest die richting de gemeente een eigen 'streefbeeld' van het gebied heeft aangeboden. De zogeheten 'Bosclub' bood dat streefbeeld aan en de gemeente Noordenveld publiceerde het op hun site. Maar lang niet iedereen in het bos voelt zich vertegenwoordigd door die club, bleek gisteren. Mosterman: "We willen dan ook benadrukken dat de Bosclub geen formele partij is. Hun streefbeeld hebben we gepubliceerd als een soort voorbeeld voor andere streefbeelden."
We zijn al sinds 2015 bezig met de brandveiligheid, maar de brandweer kan nog steeds niet bij mijn huis
Bewoner van de Oosterduinen

Lange adem

Wat opvalt aan het proces is de stroperigheid ervan. Decennia wordt er gesproken over het omzetten van woonbestemming van recreatief naar permanent, maar het einde laat nog op zich wachten. Wethouder Meijer hoopt in zijn bestuursperiode, die afloopt in het voorjaar van 2026, de transformatie klaar te hebben. Maar hij houdt een slag om de arm. "Gemeentelijke processen kosten tijd."
Voor bewoners is het een zaak van lange adem. Neem nou de verbetering van de brandveiligheid. "Daar zijn we al sinds 2015 mee bezig, maar de brandweer kan nog steeds niet bij mijn huis komen. Moet ik daar op wachten tot 2026?" Mosterman zegt dat 'als de brandweer wil, ze bij ieder huis kunnen komen'. "Maar dat zal dan niet op een chique manier gaan."
De vindbaarheid van de woningen in het bos, bevestigt Mosterman, moet sowieso omhoog. "We willen af van die gekke nummering. Z38 en zo, daar willen we van af. Daarom zijn we begonnen met nieuwe straatnamen en komen er duidelijke bordjes. Volgend jaar moet alles omgenummerd zijn."

Abstract

Hoewel de gemeente haar best doet zo veel mogelijk zaken concreet te maken, lukt het niet alle vragen weg te nemen. Want wat gaat transformatie van recreatiewoning naar permanent een huiseigenaar nu precies kosten? En wat kost kwaliteitsverbetering, natuurcompensatie en de verbetering van de wegen nou precies? Mosterman kon geen indicatie geven en wethouder Meijer zegt dat dat iets is wat pas later duidelijk zal worden.
De wethouder benadrukt dat de plannen van de gemeente niet 'radicaal op permanente bewoning' zijn gericht. "Maar dat is wel de insteek. Iedereen moet daarin een bijdrage leveren."
En voor hen die recreatief willen blijven wonen? "Dat kan, maar de gemeente zal dat dan ook handhaven. Beter dan we de afgelopen jaren hebben gedaan."

Veel smaken

De uiteenlopende belangen en het bijzondere gebied maken dat de Oosterduinen 'altijd een speciale woonwijk' zal blijven, zegt Meijer na afloop. "Het is nu zaak een vertegenwoordiging van de bewoners te vormen, waarmee we in gesprek kunnen. Nog dit jaar willen we een concept streefbeeld van het gebied hebben, zodat daar volgend jaar verder aan gesleuteld kan worden."
Meijer verwacht in het eerste kwartaal van 2023 weer een nieuwe bewonersavond te organiseren. Dan moet blijken hoe er over dit eerste streefbeeld gedacht wordt. "Valt het me tegen hoe weinig cohesie er is onderling? Nee, ik had het wel verwacht. Het is gewoon een gevarieerd gebied. Er zijn heel veel smaken om uit te kiezen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.