Uniek DNA-onderzoek doorslaggevend in verkrachtingszaak Schipborg: bijna 4 jaar cel

Rechtbanktekening Rick K.
Rechtbanktekening van Rick K. (tweede van links) © Heleen van den Broek
De 28-jarige Rick K. uit Hoogezand is op basis van een voor Nederland uniek DNA-onderzoek door de rechtbank in Assen voor verkrachting veroordeeld tot een celstraf van bijna vier jaar.
Volgens dat DNA-onderzoek is het meer dan een miljard keer waarschijnlijker dat Rick K. de vrouw in juli 2019 verkrachtte dan dat zijn eeneiige tweelingbroer dat deed. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste drie weken geleden een celstraf van drie jaar. De straf van de rechtbank valt hoger uit dan de eis van het Openbaar Ministerie, vanwege de leeftijd van het slachtoffer.

'Schokkend'

K. bleef stellig ontkennen, ondanks de bewijzen die zich tegen hem opstapelden, maar zijn telefoongegevens en getuigenverklaringen van mensen die op het moment van de verkrachting in het natuurgebied verbleven, pleitten tegen hem. Bovendien werd zijn alibi ontkracht door vrienden.
De rechter noemde het 'schokkend' dat de man de schuld in de schoenen van zijn tweelingbroer probeerde te schuiven. "Hij neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn eigen handelen", aldus de rechter.

Aangevallen in natuurgebied

De 76-jarige vrouw deed aan nordic walking toen ze op klaarlichte dag werd aangevallen. Een man trok haar broek naar beneden en misbruikte haar. Op de broekband bleven DNA-sporen achter van de belager. Hij liet het slachtoffer half ontkleed achter op het bospad. De vrouw sloeg kort daarop alarm.
Het spoor werd door de databank gehaald en matchte met het DNA van de eeneiige tweelingbroer van de verdachte. De broer had een sluitend alibi, waardoor de verdachte in beeld kwam als mogelijke dader. Rick K. ontkent de verkrachting en wijst naar zijn tweelingbroer, ook al beschreef het slachtoffer een opvallend loopje van haar belager. Een loopje dat ook bij die verdachte werd herkend.

Onderzoek NFI

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kreeg in augustus 2020 opdracht om onderzoek te doen naar mogelijke verschillen in het DNA-profiel van de eeneiige tweelingbroers. Beiden werkten daar vrijwillig aan mee. De vijf bruikbare verschillen die werden ontdekt, hebben volgens de rechtbank voldoende bewijskracht om de verdachte als dader te veroordelen. De rechtbank hecht veel waarde aan het oordeel van de deskundigen die het onderzoek deden, ook al was het voor de eerste keer op deze manier.
De man kreeg de celstraf van bijna vier jaar ook voor het mishandelen van zijn ex-vriendin in 2017 en 2018. K. is verstandelijk beperkt en heeft een ontwikkelingsstoornis. Hij wordt daardoor in licht verminderde mate toerekeningsvatbaar geacht. Rick K. zat anderhalf jaar vast, maar mocht de rest van de strafzaak op vrije voeten afwachten. De rechter besliste dat de man per direct teruggaat naar de gevangenis.
Dorien Baas, advocaat van Rick K., wil niet reageren op de uitspraak. Ze hebben nog geen besluit genomen of ze in hoger beroep gaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl