'Prinses Christina was zich heel bewust van haar beperking'

In de koninklijke diapresentaties van Diewerke Houwing uit Gieten speelde prinses Christina vooral een bijrol. "Ik heb vooral foto's van het huwelijk, zoals bij alle prinsessen. Ik heb haar nooit persoonlijk meegemaakt, maar weet veel van het vorstenhuis en zij speelt daarin zeker een rol."
Prinses Christina overleed vanochtend op Paleis Noordeinde in Den Haag. Ze is 72 jaar geworden.

Maria Christina Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld zoals haar titel luidt, is de jongste dochter van voormalig koningin Juliana en Prins Bernard.

In de schaduw
Volgens kenner Houwing was Christina niet het meest zichtbare lid van de Koninklijke Familie. "Het was een meisje dat leefde in de schaduw van haar zussen. Ze wist heel goed wat ze wilde en heeft daar denk ik bewust voor gekozen."

'Aan een blinde koningin heb je niks'
"Haar oogafwijking speelde een heel belangrijke rol in haar leven", weet Houwing, die al 25 jaar lezingen geeft over de Oranjes. 

"Ze trouwde met Jorge Guillermo, een vluchteling uit Cuba. Ze vroeg hiervoor geen toestemming van de Staten-Generaal", zegt Houwing. Daardoor verloor ze het lidmaatschap van het Koninklijk Huis en de mogelijkheid van troonopvolging. "Daarover zei ze zelf: 'Aan een blinde koningin heb je niks'. Ze was zich dus heel bewust van haar beperking. De kans was sowieso klein dat ze op de troon zou komen, ze was vierde in lijn."

Prinses Christina zal in besloten kring worden gecremeerd.