's Nachts geen knipperlichten meer op windmolen 1e Exloërmond

Geen rode knipperlichten meer na zonsondergang (Rechten: RTV Drenthe/Steven Stegen)
Geen rode knipperlichten meer na zonsondergang (Rechten: RTV Drenthe/Steven Stegen)
De windturbine bij 1e Exloërmond heeft zijn definitieve verlichting gekregen. De molen had nu nog tijdelijke lampen. Belangrijkste verschil is dat er nu vanaf zonsondergang geen rode lampen meer knipperen, maar permanent aan staan.
Bovenop de turbine staat één lampenset, halverwege de toren zijn vier lampen bevestigd. 's Avonds en 's nachts is de verlichting dus permanent rood. Overdag knippert één lamp bovenop met wit licht.

Lichtsterkte afhankelijk van weer

De lichtsterkte is afhankelijk van het weer. Bij helder weer wordt de verlichting gedimd. De overgang van witte naar rode verlichting wordt elektronisch geregeld als het zonlicht verdwijnt en overgaat in schemering.

Testen

Binnenkort gaat de eerste windmolen bij 1e Exloërmond testdraaien. Wanneer precies is nog niet bekend.
Windpark Drentse Monden Oostermoer stelt dat het nog wel een paar weken kan duren voordat de windturbine elektriciteit produceert. "De wieken zullen dus mogelijk de komende weken zo nu en dan draaien, maar ze zullen vaker stilstaan gedurende de inbedrijfstelling vanwege de benodigde checks en testen", aldus het windpark.

Lees meer: Windpark halveert verlichting op alle windmolens

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.