Drentse CDA'ers dienen tijdens partijcongres resolutie in: 'De wolf past niet overal'

ANP-423986831
De wolf leeft niet alleen in Drenthe, maar ook op Veluwe, zoals hier te zien © ANP / Otto Jelsma
Een groep van 69 CDA'ers dient zaterdag op het landelijke partijcongres een resolutie in over de wolf. Daarin wordt opgeroepen om de wolf uit Nederland te 'verwijderen'. Maar: "Met uitzondering van die gebieden waar de betreffende overheden en terreinbeherende organisaties de verantwoordelijkheid en benodigde maatregelen nemen om de wolf binnen die gebieden te houden, zodat de wolf geen bedreiging meer vormt voor omwonenden", valt te lezen in de resolutie.
Kortom: de wolf zou dus wel mogen leven in gebieden waar goede beschermende maatregelen genomen kunnen worden. Of de CDA'ers de wolf uit Drenthe willen zien vertrekken, wordt niet expliciet vermeld. "Die uitspraak kan ik niet doen", zegt gedeputeerde en CDA'er Henk Jumelet, een van de ondertekenaars. "In de resolutie vragen we om dit te onderzoeken." CDA-leden stemmen zaterdag over de resolutie.
Onder de ondertekenaars zijn naast gedeputeerde Jumelet onder anderen Statenleden Bart van Dekken en Siemen Vegter. Vanuit de gemeentelijke politiek zijn er handtekeningen uit Hoogeveen, Westerveld, Tynaarlo, Borger-Odoorn en Coevorden. Zo staan de namen van Femke Koekoek, Peter Koekoek, Bert Otten (de drie initiatiefnemers), Hetty Bouius, Gerard Weitkamp en Henk Middendorp onder de resolutie. Ook LTO Noord-voorzitter en melkveehouder Dirk Bruins en Waterschap Hunze en Aa's-bestuurder Casper Mentink staan op de lijst.

Zorgen

Jumelet verwijst naar een motie die Provinciale Staten eind september aannamen. Daarin werd opgedragen dat de provincie bij het Rijk gaat aandringen op 'beheer' van de wolf. In maart riepen CDA-bestuurders in Nederland ook al op tot 'wolfvrije gebieden'. "Hoe kun je de wolf in bepaalde gebieden z'n gang laten gaan? En hoe kunnen we andere gebieden wolfvrij maken? Het is geen gek idee om daarnaar te kijken, deze resolutie borduurt daar op voort."
Ook is de resolutie volgens Jumelet bedoeld om 'het gesprek' op gang te brengen. "Er is veel polarisatie en veel gedoe", zegt hij. "Ooit is bedacht dat het is goed is dat de wolf terugkeert. Dat is ook gebeurd, maar vervolgens ontstaat er een situatie waarbij er - zeker in onze provincie - veel zorgen zijn over de veiligheid."
De CDA-gedeputeerde zegt dat de zorgen er niet alleen maar zijn bij schapenhouders, maar ook bij mensen die paarden en koeien houden. "En mensen ervaren sociale onveiligheid." De resolutie roept het Rijk ook op om inwoners te beschermen tegen de wolf. Overigens vormt de wolf volgens deskundigen geen gevaar voor mensen.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Henk Jumelet
Gedeputeerde en CDA'er Henk Jumelet © Provincie Drenthe
Het maakt uit of een wolf over de Veluwe loopt, of in het Drents-Friese Wold
Gedeputeerde Henk Jumelet (CDA)

Wolf mag niet verjaagd worden

Bovendien is de wolf beschermd in Europa. Het dier mag dus niet opgejaagd, verdreven of afgeschoten worden. "We hebben met wetgeving te maken", weet Jumelet. Hij wil dat daar over gesproken gaat worden. "Wij als CDA-leden zeggen: je moet nu kijken waar de wolf wel en niet past. Dat moet je ook accepteren."
Jumelet wijst naar een brandbrief van 50 veeartsen in Drenthe. In een brief aan het ministerie van Landbouw uiten ze hun zorgen over het aantal wolvenaanvallen op vee. Vorige maand doodden wolven in Drenthe zeker 32 dieren, voornamelijk schapen. "Die brief zegt precies waar wij ons ook zorgen over maken. Het is niet om aan te zien", stelt Jumelet. "Kort door de bocht: het gaat niet zozeer over het verwijderen van de wolf in heel Nederland, maar vooral over het aanwijzen van gebieden waar de wolf past en waar hij niet past."
Hoewel de CDA'ers niet expliciet zeggen dat er in Drenthe geen ruimte is voor de wolf, lijkt het daar misschien wel op. "Ik heb het weleens eerder gezegd. Ik vind dat het wel uitmaakt of je een wolf ziet rondlopen op de Veluwe, met een oppervlakte van ruim 90.000 hectare, of dat eentje leeft in het Drents-Friese Wold met maar 6.000 hectare", aldus Jumelet.
Brandbrief veeartsen
Volgens de 50 veeartsen in Drenthe neemt het aantal wolvenaanvallen 'sterk' toe. De veeartsen zijn bezorgd over het dierenleed, maar ook over stress bij diereneigenaren. "We denken dat de huidige situatie niet langer houdbaar is." Ook wijzen de artsen naar wolfwerende rasters en hekken, die volgens hen niet deugen omdat wolven alsnog dieren aan zouden vallen. Verder zijn goede omheiningen duur en kan ander wild erin verstrikt raken. Binnenhouden van vee zou in het kader van dierenwelzijn ook geen optie zijn.
De veeartsen zijn ook kritisch op BIJ12, de instantie die namens de provincie wolvenschade afhandelt. Zo zou BIJ12 niet duidelijk communiceren en missen de veeartsen in de lijsten van wolvenaanvallen dieren die later door een dierenarts zijn geëuthanaseerd. "Hierdoor ontstaat er een grove onderschatting van het aantal dieren dat slachtoffer is geworden van een wolvenaanval." Ook zou BIJ12 in 'sommige gevallen' weigeren te komen, bijvoorbeeld wanneer groter vee het slachtoffer was. Tegenover het KRO-NRCV-programma Pointer zegt BIJ12 dat er altijd een taxateur langskomt. BIJ12 zegt wel de communicatie te hebben aangepast op de website.

Bestuurder en CDA-lid, bijt dat elkaar?

Dat Jumelet als CDA'er kritisch is over de wolf in Drenthe en tegelijkertijd als gedeputeerde ook met natuurbeschermers en andere voorstanders van de wolf om tafel moet, ziet hij niet als onverenigbaar. Volgens hem is het dan ook niet zo dat voorstanders van de wolf bij hem bij voorbaat al met 1-0 achterstaan. "Ik merk dat de terreinbeherende organisaties hun ogen ook niet sluiten voor de onrust", stelt hij. "In de resolutie staat ook dat die organisaties een rol moeten hebben. Hoe gaan zij dat samen met de overheid invullen?"
Volgens Jumelet moeten voor- en tegenstanders daarom in gesprek met elkaar blijven. Vandaag praten Natuurmonumenten en LTO Noord overigens met elkaar, nadat de gemoederen de afgelopen tijd weer hoog opliepen. Natuurmonumenten organiseert wolvenexcursies, om mensen te leren hoe we samen kunnen leven met het dier. LTO Noord noemde daarop de wolf een verdienmodel voor Natuurmonumenten en besloot een wolvensafari te organiseren waarbij mensen langs slachtoffers van de wolf gaan. Iets waar Natuurmonumenten weer 'not amused' over was. Vandaag praten beide organisaties alsnog met elkaar.
Gedeputeerde Jumelet sprak gisteren telefonisch met de twee partijen. "Natuurmonumenten moet begrijpen dat er zorgen rond het Dwingelderveld zijn. En ik heb tegen tegen Dirk Bruins van LTO Noord (die dus ook de CDA-resolutie steunt, red.) gezegd: 'Hoe kan het nou zijn dat je zoiets gaat organiseren? Wees wijs en ga in gesprek'."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Rikus Jager en Henk Jumelet, bijeenkomst wolf, Diever
Begin oktober was er in Diever een bijeenkomst over de wolf, met o.a. Jumelet © RTV Drenthe

Voorschot op campagne Statenverkiezingen?

Volgend jaar maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Het CDA heeft in Drenthe nu nog vijf zetels, maar moet het volgend jaar onder meer opnemen tegen de BoerBurgerBeweging (BBB), die voor het eerst meedoet. BBB heeft de wolf als een van de speerpunten en mikt op vijf tot zeven zetels. Een concurrent dus voor het CDA? Jumelet wil de resolutie van zaterdag niet in het licht zien van de verkiezingen.
"Ik ben bezig met de problemen van vandaag", zegt hij diplomatiek. "De resolutie komt voort uit wat we in verschillende Drentse gemeenteraden ook al zien." Zo werd bijvoorbeeld in de gemeente Hoogeveen ook een motie van soortgelijke strekking aangenomen. "Dit kan ook niet wachten tot 15 maart, want dit speelt nu. Ook in Friesland en ook in Overijssel en Gelderland. Je kunt niet zeggen: we sluiten de ogen en gaan over tot de orde van de dag."
Volgens Jumelet is er een verschil tussen de tekentafel en de praktijk. "Je kunt deskundigen het woord geven en denken: dat is prachtig. Maar tegelijkertijd zie je dat mensen in onze buitengebieden ermee geconfronteerd worden." Hij vervolgt: "Ik wil wel weten hoe het zou zijn als de wolf zich zou vestigen in het Haagse Bos. Ik denk dat ik dan wel weet wat er gebeurt..."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.