Hoogeveen wil volgend jaar meldplicht voor carbidschieters

Carbidschieten in Hoogeveen
In Hoogeveen gaat een carbidbus af © Persbureau Meter
Hoogeveen wil een meldingsplicht voor carbidschieten invoeren tijdens oud en nieuw. Dat had dit jaar al moeten gebeuren, maar vanwege de drukke agenda van de raad is het besluit uitgesteld naar volgend jaar.
De reden dat de gemeente een meldingsplicht wil invoeren heeft te maken met veiligheid. Door melden verplicht te maken krijgt Hoogeveen beter zicht wie er allemaal carbid schieten. Dat moet ervoor zorgen dat de gemeente beter kan handhaven.

Cultureel erfgoed

Om dat plan uit te voeren moet de algemene plaatselijke verordening (apv) worden aangepast. De gemeenteraad moet zich daarover buigen. "Dit jaar zit de agenda van de raad nog bomvol. Er is geen ruimte om hierover een beslissing te nemen. Dus is het verschoven naar volgend jaar", laat een woordvoerder weten.
Tot nu toe bestaat er nog geen overzicht van mensen die carbid schieten. "En daarom kunnen wij in voorkomende gevallen slechts incidenteel problemen tackelen. Met de meldplicht krijgen we een positie aan de voorkant, in de faciliterende en preventieve sfeer", aldus de gemeente.
Hoogeveen beschouwt carbid schieten als cultureel erfgoed. Een aanpassing van de apv zou geen onnodige hindernissen moeten opwerpen. In buurgemeente De Wolden bestaat een meldingsplicht al. Dat geldt ook voor de gemeentes Midden-Drenthe, Westerveld, Assen, Noordenveld, Emmen en Borger-Odoorn.

Mogelijkheden

Het aanpassen van de verordening biedt ook de mogelijkheid om andere regels aan te passen. "Hierbij kan worden gedacht aan voorschriften ten aanzien van de leeftijd van de schieter, het drankgebruik, de afstand tot het publiek, het aantal bussen, carbid schieten in de bebouwde kom en de verkeersveiligheid."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl