Reddingsbrigade positief over les in zwemmen in open water

Actieplan moet kinderen voorbereiden op zwemmen in open water (Rechten: archief RTV Drenthe)
Actieplan moet kinderen voorbereiden op zwemmen in open water (Rechten: archief RTV Drenthe)
Kinderen moeten tijdens zwemlessen leren wat de gevaren zijn van zwemmen in open water. Dat stelt de SP vandaag voor in een nieuw actieplan. De Reddingsbrigade Zuid-Oost Drenthe juicht het initiatief toe.
De SP ziet dat steeds minder mensen zwemmen en het aantal verdrinkingen in Nederland stijgt. Daarom presenteert de partij een plan met voorstellen. "Het is belangrijk om je vaardigheden te onderhouden. Je moet dus sowieso regelmatig blijven zwemmen", reageert André Berends van de Reddingsbrigade Zuid-Oost Drenthe op het actieplan.
Het zwemmen in open water is een verhaal apart. Dan krijgen kinderen te maken met factoren die geen rol spelen in het zwembad, weet Berends. "Er staat stroming en het water is veel kouder. Onze reddingsbrigade heeft al eens les gegeven in open water en dan merkt iedereen direct de verschillen."

Toezicht

De SP pleit in het actieplan voor meer toezicht bij populaire zwemlocaties. Volgens de partij moeten provincies de risico’s beter in kaart brengen en zwemveiligheidsbeleid maken. "In Drenthe is er weinig toezicht bij de recreatieplassen", schetst Berends de huidige situatie. "Het is dan lastig om iets te doen als iemand in nood raakt. Zwemmers moeten goed op elkaar letten."

Diploma's

Het actieplan hekelt daarnaast het feit dat zwemdiploma's nu nogal uiteen lopen. "Ons advies is om les te nemen bij een aanbieder die is aangesloten bij het Nationaal Zwemdiploma. Dan zit je sowieso goed", aldus Berends. "De verschillen zijn groot, al kan een beunhaas ook prima werk afleveren. Maar dat weet je van tevoren niet."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.