Eis: 17 jaar cel voor doodslag partner en wegmaken lijk in dakkoffer

Voor doodslag op zijn partner, het wegmaken van haar lichaam en diefstal van haar geld is voor de rechtbank in Assen tegen de 52-jarige Jan Willem H. uit Assen 17 jaar cel geëist. Het stoffelijk overschot van de vrouw zat in een dakkoffer, die op 7 februari in het water dreef van het Oranjekanaal bij Orvelte.
H. werd vier dagen later aangehouden en bekende vrijwel meteen dat hij de vrouw begin maart 2020 al had gewurgd. Hij wikkelde haar lichaam in plastic en dekens en verborg het twee jaar lang in een dakkoffer. De naden van de koffer had hij dicht gekit. De vrouw werd in december 2020 door haar familie in Hongarije als vermist opgegeven. Na een rechtshulpverzoek startte de politie in Nederland een grootschalig onderzoek.
In kader van dat onderzoek werd ook H. gehoord. Hij vertelde dat hij de vrouw recentelijk nog had gezien en dat ze met een andere man weg was. "Dat was gelogen", zei hij vandaag tegen de rechter. Hij zette daarbij bewust de familie op het verkeerde been, zei de officier van justitie. Het laatste levensteken van de vrouw was op 4 maart in de vorm van een kaartje naar haar kinderen, die bij een pleeggezin verbleven.

In paniek

H. raakte begin februari in paniek toen zijn vader de berging wilde opruimen waar het lichaam in de dakkoffer lag verstopt. De man kocht cement en zand om de koffer te verzwaren en boorde gaten in het dak, in de hoop dat de koffer zou zinken toen hij het in het Oranjekanaal gooide. Maar buurtbewoners zagen de koffer in het water liggen en belden de politie. Een van hen herinnerde zich een man in een bestelbus, die twee dagen eerder iets in het water kieperde.
Uit DNA-onderzoek en de tatoeages op het lichaam van het slachtoffer werd duidelijk dat het om de vermiste vrouw ging. De vrouw was gewurgd en had botbreuken in haar gezicht en verwondingen aan het hoofd. Een bouwmarkt had camerabeelden van een man in een bestelbus die kort voor de lugubere vondst cement kocht. De eigenaar van de bus had het voertuig uitgeleend aan H. De politie hield op 11 februari de Assenaar aan, die vrijwel meteen bekende.

'Vermoord in een opwelling'

Hij wurgde haar, omdat zij het bloed onder zijn nagels vandaan haalde, verklaarde de man bij de politie. De officier van justitie vindt niet bewezen dat de man van tevoren het plan had om de vrouw te doden en deed hij dit in een opwelling. Op doodslag staat een maximale celstraf van 15 jaar. Daar telt de aanklager bij op dat de man de nabestaanden, waaronder haar kinderen, jarenlang een rad voor ogen draaide. Hij loog over haar dood en hield haar verborgen.
"Het is mensonterend", zei de officier van justitie over de wijze waarop het lichaam uiteindelijk werd gedumpt in het water. Ze vond ook bewezen dat H. 5500 euro van de rekening van het slachtoffer haalde. Dit geld was bestemd voor haar kinderen. H. wilde niet meewerken aan psychische onderzoeken en valt daardoor onvoldoende informatie te vergaren over mogelijke stoornissen. De man was volledig toerekenbaar.
"Hij heeft de kinderen hun moeder ontnomen. Erger nog, ze hebben geen afscheid van haar kunnen nemen. Het lichaam was daarvoor al te ver ontbonden", zei de officier van justitie.
De vondst van de dakkoffer was een opluchting voor H., zei zijn advocaat. "Hij liep al twee jaar rond met een geheim, terwijl hij wist dat het ooit uit zou komen", zei ze. Een onvoorwaardelijke celstraf is volgens haar onvermijdelijk, nu H. niet behandeld wil worden. Ze vroeg in positieve zin rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van H. en de straf wat te matigen.
24 november is uitspraak.
Eis: 17 jaar cel voor doodslag partner en wegmaken lijk in dakkoffer

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.