'Noodfonds sportverenigingen, zwembaden en dorpshuizen in Coevorden'

'Coevorden moet clubs tegemoetkomen in hoge energiekosten'
'Coevorden moet clubs tegemoetkomen in hoge energiekosten' © RTV Drenthe / Dylan de Lange
Er moet een noodfonds komen voor (sport)verenigingen, zwembaden en dorpshuizen in de gemeente Coevorden. Bovendien moeten de accommodaties zo snel mogelijk verduurzaamd worden. De organisaties hebben te kampen met verhoogde energiekosten en sommige verenigingen staat het water aan de lippen. De gemeenteraad van Coevorden wil op deze manier voorkomen dat clubs in de problemen komen.
"Vanuit verschillende verenigingen uit de gemeente horen wij geluiden dat de energieprijzen uit de hand beginnen te lopen en men is er bang voor dat het deze winter helemaal mis gaat", laat raadslid Erik Holties van BBC2014 weten.
Dat geluid wordt inderdaad bevestigd door de enige inspreker tijdens de raadsvergadering: Anton Nevels van de werkgroep Buitensport, die alle sportverenigingen met een grasveldaccommodatie binnen de gemeente Coevorden vertegenwoordigt.
Werkgroep Buitensport spreekt namens sportverenigingen in
De werkgroep Buitensport benadrukt de situatie waarin veel sportverenigingen zitten of dreigen in te komen: "De huidige tijd, waarin de kosten van energie omhoogschieten, maakt het voor ons als sportverenigingen bijzonder moeilijk en voor sommigen van ons nu al onmogelijk, om onze hoofden boven water te houden", laat Anton Nevels namens de werkgroep weten.
Nevels zegt dat de verenigingen dan haast genoodzaakt zijn de contributie te verhogen, maar waarschuwt ook: "Om mensen aan het sporten te krijgen, dan wel te houden, is het van cruciaal belang dat sporten betaalbaar blijft. Daar waar de Rijksoverheid burgers en bedrijven deels tegemoetkomt in de energielasten, zijn sportverenigingen zoals wij, daar niet mee geholpen."
Een tegemoetkoming in de verhoogde energiekosten is voor sportverenigingen van groot belang, volgens Nevels: "Energierekeningen van clubs zijn in sommige gevallen van 1800 euro per maand naar 3800 per maand gegaan. Voor een maand is dat te doen, maar niet voor de rest van het jaar, die kosten zijn voor sportverenigingen niet op te brengen."
De werkgroep kijkt ook verder. "Voor de lange termijn is het belangrijk dat we onze sportaccommodaties verduurzamen. Daardoor ontstaat een verlaging dan wel mindere verhoging van de energiekosten, en het is ook goed voor het milieu. Een win-winsituatie dus."
"Verduurzamen vraagt echter om enorme investeringen en ook daarin vragen wij de gemeente om ons financieel te ondersteunen."

'Kosten in kaart brengen'

BBC2014 en PvdA Coevorden stellen voor om zo snel mogelijk in kaart te brengen wat de gevolgen zijn van de sterk gestegen energielasten voor deze verenigingen en dorpshuizen. Ook moet er onderzocht worden wat de precieze kosten zijn voor verduurzaming voor deze gebouwen.
"We willen niet dat verenigingen moeten sluiten wegens de hoge energiekosten of dat de contributies zo hoog worden, dat mensen de lidmaatschap niet meer kunnen betalen", zegt Holties.

Coronagelden naar noodfonds

Als duidelijk wordt wat de kosten zijn om de verenigingen op de been te houden, wil BBC2014 een 'Noodfonds Sport en Maatschappelijke Voorzieningen' opgezet zien.
Ongebruikte coronagelden zouden moeten worden ingezet voor het noodfonds. Dat gaat om een bedrag tussen 350.000 tot 400.000 euro. "Mocht dat niet genoeg zijn, dan kunnen we altijd nog een voorstel doen voor meer geld", stelt Holties.

Minimaal twee miljoen

Voor de verduurzaming schat de PvdA het bedrag voor nu op 2 miljoen euro. "Verduurzamen is beter dan tijdelijk bijlappen", stelt raadslid Marjan Nijenbanning van de PvdA. "Dan zijn de kosten in de jaren erna lager en hoeft de gemeente niet steeds bij te springen."

'Meer kleur geven aan plannen'

Wat betreft de plannen van BBC2014 voor een 'noodfonds' zou wethouder Joop Slomp (PvdA) 'meer kleur' in de plannen willen zien. Daarmee geeft hij aan verduidelijking nodig te hebben, over de details wanneer iemand bijvoorbeeld steun zou moeten ontvangen.
Slomp is ervan overtuigd dat 'niemand in de zaal zich kan voorstellen dat de gemeente een vereniging om laat vallen, omdat het de rekening niet kan betalen'. Volgens hem zijn er daarnaast al subsidiepotjes beschikbaar, mocht er nu al hulp nodig zijn.

Geen capaciteit

Tot slot noemt de wethouder zo'n verduurzaming een hele opgave: "Het voorstel voor verduurzaming van accommodaties vergt veel onderzoek en heeft meer tijd nodig", zegt Slomp. "We hebben nu niet de capaciteit in huis om dit onderzoek te doen en de plannen uit te voeren."
Dinsdag volgt de besluitvorming door de gemeenteraad.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.