GroenLinkser Sam Pormes op weg naar lijsttrekkerschap Provinciale Statenverkiezingen

Sam Pormes
Sam Pormes als senator in 2006 © ANP/Sake Elzinga
Oud-Eerste Kamerlid Sam Pormes (68) wordt waarschijnlijk de lijsttrekker voor GroenLinks Drenthe bij de komende Provinciale Statenverkiezingen. Het regionale partijbestuur heeft hem voorgedragen.
Momenteel is Pormes Statenlid voor GroenLinks. De huidige fractievoorzitter Ewoud Bos komt niet in aanmerking voor het lijsttrekkerschap, hij zegt een stapje terug te doen vanwege zijn drukke baan. Op zaterdag 19 november wordt het lijsttrekkerschap van Pormes definitief vastgesteld tijdens een partijbijeenkomst.

Lijst

Pormes was de eerste Nederlandse senator van Molukse afkomst. Hij zat van 2001 tot en met 2006 in de Eerste Kamer. In dat laatste jaar legde Pormes zijn functie neer na een conflict met GroenLinks. Hij zou tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd over zijn vermeende activistische verleden.
Later keerde hij terug bij GroenLinks in het Drents Parlement. Daar houdt hij zich vooral bezig met financiën, cultuur, bestuur en economische zaken. Verder was Pormes actief in de gemeenteraad van Assen.
De nummers 2 tot en met 5 op de lijst worden ingevuld door Mira Hamdaoui (Assen), Ewoud Bos (Meppel), Benide Bolumba (Assen) en Mireille Sampimon (Coevorden). De GroenLinks-fractie in het Drents Parlement bestaat nu uit vier zetels.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.