Regio vraagt kabinet om 63 miljoen voor trein Veendam - Stadskanaal

Nedersaksenlijn
De route van de Nedersaksenlijn loopt van Groningen naar Twente © RTV Drenthe
De provincies Groningen en Drenthe en een hele rits noordelijke gemeenten gaan met een zogeheten bidbook Nedersaksenlijn de boer op. Ze willen staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur overtuigen om 63 miljoen euro beschikbaar te stellen om de treinverbinding Veendam - Stadskanaal alsnog mogelijk te maken.
Het bidbook wordt komende donderdag overhandigd aan de staatssecretaris, meldt RTV Noord.

Nieuw offensief

Het bidbook is een nieuw offensief om de treinverbinding Veendam - Stadskanaal alsnog gerealiseerd te krijgen. Pal voor de Statenverkiezingen van 2019 maakte de Groningse gedeputeerde Fleur Gräper bekend dat Stadskanaal haar diep gekoesterde wens in vervulling zou zien gaan. Maar afgelopen voorjaar berekende spoornetbeheerder ProRail echter dat de treinverbinding geen kleine 70 miljoen, zoals eerder werd verondersteld, maar minimaal 115 miljoen euro zou kosten. Zou Stadskanaal alsnog een sneltrein moeten krijgen, dan zou de bouwsom stijgen naar 131 miljoen euro. Daarmee kwam het project op losse schroeven te staan.
Dat was een forse tegenvaller voor de regio. De verbinding Veendam - Stadskanaal is noodzakelijk als onderdeel van de Nedersaksenlijn, de treinverbinding die Groningen via Emmen verbindt met de regio Twente. Het deel Veendam - Stadskanaal is onderdeel van het ontbrekende stuk spoor tussen Veendam en Emmen.

Broodnodige boost

In het bidbook wordt gewezen op de grote bijdrage die de Nedersaksenlijn kan hebben voor de ontwikkeling van de zogeheten Brede Welvaart in Zuidoost-Groningen, Drenthe en Twente. Het kan de regio de broodnodige boost geven die het nodig heeft, zo is de opvatting van de regio.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.