Zorg om de wolf domineert tijdens wedstrijd schapendrijven

wedstrijd schapendrijven in Assen
In een weiland in Assen wordt gestreden om een ticket voor het WK schapendrijven © RTV Drenthe
Tijdens een wedstrijd schapendrijven in Assen strijden dit weekend honderd deelnemers om een ticket voor het WK in Ierland. Daarbij is er niet alleen aandacht voor schapen en honden. Vooral de wolf houdt de gemoederen bezig.
In een weiland tussen Witten en Bovensmilde ligt een bordercollie plat in het gras. Met gespitste oren wacht hij op aanwijzingen. Iets verderop staan vijf schapen dicht op elkaar gepakt. Zodra het fluitsignaal klinkt, komt de hond in actie. Al zwermend om de schapen drijft hij ze tussen twee hekken door. Missie geslaagd.
De Drentse heideschapen die gebruikt worden voor de wedstrijd komen uit de kudde van Caroline Visser van landschapsbeheer Het Witterveld. Anders dan bij andere deelnemers van de wedstrijd hebben haar dieren nog geen wolvenaanval meegemaakt. "Het is een kwestie van tijd", verwacht ze. "Het hangt als het zwaard van Damocles boven ons hoofd. We weten zeker dat-ie gaat komen. Het is alleen de vraag wanneer."
Wolf gesprek van de dag bij wedstrijd schapendrijven in Assen
Ook bij deelnemer Tjitse Terpstra, schapenhouder bij het Drents-Friese Wold, geeft de komst van de wolf veel stress. Hij heeft al drie keer een wolf op bezoek gehad. Daarbij zijn vijftien schapen gedood. "Als die wolf nou één schaap pakt en die eet-ie op, dat is tot daaraan toe", vindt Terpstra. "Maar hij moordt heel veel uit. Die schapen vliegen overal heen. De laatste keer stonden ze midden in de nacht op de weg van Wolvega naar Oosterwolde. Als er dan een auto aankomt, vliegt hij zo recht op de schapen af."
Om de wolf tegen te kunnen houden heeft Terpstra voor duizenden euro's aan wolfwerend raster aangeschaft. Een flinke klus om te plaatsen. "Normaal zet ik een omheining in 2,5 uur. Nu doe ik er een dag over. En dan is het nog maar afwachten of ze er niet in komen."

Stadskuddes

Caroline Visser maakt zich intussen ook zorgen om andere dieren in het buitengebied. Zij vreest dat landbouwhuisdieren straks helemaal niet meer buiten kunnen staan. "Dan kunnen schapen en paarden niet meer in de wei. En hoe moet dat met de begrazing door de stadskuddes? Die kun je niet zomaar 's avonds binnenhalen. En in de natuur wandelen met je hond kan straks ook niet meer."

Oplossing

Schapenhouder Tjitse Terpstra ziet de wolf het liefst verdwijnen. Iets dat nu overigens geen optie is, omdat het dier beschermd is. De wolf mag niet opgejaagd, verdreven of afgeschoten worden. Visser durft geen uitspraak te doen. "Ik weet niet hoe men het gaat oplossen, maar wij kunnen niet de habitat bieden die de wolf nodig heeft."
Wekenlang hadden de schapen van Terpstra last van stress na de wolvenaanval. "Als er vreemde honden langsliepen vlogen ze alle kanten op. Door toch iedere dag met ze op pad te gaan, ging het steeds beter." De kudde van Visser heeft die stress nog niet gehad en staat alert in het weiland te wachten op de actie van de hond. Om daarna terug de stal in te gaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl