IMG wees schades rondom gasopslag Norg af op basis van halve conclusies

Gasopslag Langelo UGS Norg oktober 2022
De gasopslag bij Langelo © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft schades rondom de gasopslag in Langelo (ook wel UGS Norg genoemd) afgewezen op basis van 'halve conclusies'. Dat maakt een 'peer review' van vier onderzoeksbureaus duidelijk.
De onderzoeksbureaus hebben eerdere onderzoeken van TNO/TU Delft en Deltares naar de effecten van de gasopslag in Langelo tegen het licht gehouden. Deze onderzoeken zijn door het IMG gebruikt om onder meer de omgekeerde bewijslast in het effectgebied rondom Langelo flink in te perken.
En juist om die omgekeerde bewijslast is veel te doen. Voor 2020 gold de omgekeerde bewijslast in grote delen van het 'effectgebied', waardoor de NAM moest aantonen dat schades niet door de gasopslag zijn veroorzaakt in plaats van andersom. Nu moeten gedupeerden zelf aantonen dat dit wél het geval is, waardoor de kans op een vergoeding is geslonken.

'Schades ten onrechte afgewezen'

Wisse Hummel van de Tijdelijke Werkgroep Mijnbouwschade Een (TWME) denkt dat de conclusie goed nieuws is voor schademelders in het gebied. "Het IMG heeft vrij stellig besloten om op basis van de rapporten van TNO/TU Delft en Deltares schades af te wijzen. Wij hebben als werkgroep vastgesteld dat ze dat doen op basis van halve conclusies. En nu is dat dus ook gebleken."
De uitkomsten zijn vandaag besproken op het provinciehuis in Assen en direct doorgestuurd naar de Tweede kamer. Er valt in te lezen dat er te veel onzekerheden in de onderzoeken van TNO/TU Delft en Deltares zitten, om harde conclusies aan te verbinden. "Met terugwerkende kracht kun je dus zeggen dat er rapporten ten onrechte zijn afgewezen", zegt Hummel. "En je moet kijken wat het voor de toekomst betekent. Zoals het nu lijkt, heeft het IMG zijn beleid rondom de schadeafhandelingen in dit gebied gestoeld op rapporten die daar niet geschikt voor zijn."
Het kan niet anders, lijkt mij, dan dat het besluit om de omgekeerde bewijslast in te perken wordt teruggedraaid.
Gedeputeerde Tjisse Stelpstra
Gedeputeerde Tjisse Stelpstra van de provincie Drenthe dringt er al langere tijd bij de Tweede Kamer op aan dat de inperking van de omgekeerde bewijslast wordt teruggedraaid. "Ook staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft hier laatst in een debat met de Tweede Kamer op aangedrongen. Dit onderzoek is nog maar eens een onderstreping van wat hij heeft gezegd. Het kan niet anders, lijkt mij, dan dat het besluit om de omgekeerde bewijslast in te perken wordt teruggedraaid."

'Ook wij willen een oplossing voor de inwoners'

Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren, kan het IMG vandaag nog niet zeggen. Woordvoerder Berend Henk Huizing laat weten dat het IMG nog niet met een inhoudelijke reactie kan komen, omdat ze het vandaag uitgebrachte rapport nog niet hebben kunnen lezen. "Maar wij hebben er al vaker bij Den Haag op aangedrongen dat er een goede oplossing voor de inwoners in dit gebied moet komen. Net als de staatssecretaris vinden wij dat heel belangrijk. Vanuit Den Haag hebben we alleen nooit een reactie gehad, terwijl wij meermaals aan de bel hebben getrokken."

'Heroverweeg het beleid'

De Tijdelijke Werkgroep Mijnbouwschade Een is in ieder geval blij met de uitkomst van de peer review. "Het is een erkenning van datgene wat wij al heel lang hebben gezegd", zegt Hummel. "Namelijk dat er harde consequenties zijn verbonden aan halve conclusies."
Als het aan de werkgroep ligt, kijkt het IMG nog eens naar de afhandeling van de schades in het gebied rondom de gasopslag in Langelo. "De uitkomsten van de peer review moeten ze zeer serieus nemen. Het lijkt me dat ze tot een heroverweging van hun beleid moeten komen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl