Politie grijpt in bij actie tegen Zwarte Piet tijdens raadsvergadering Emmen

Agenten slepen een demonstrant naar buiten
Agenten slepen een demonstrant de zaal uit © RTV Drenthe / Rien Kort
De politie heeft ingegrepen bij een actie tegen Zwarte Piet tijdens de raadsvergadering van de gemeente Emmen. Actievoerders werden een voor een uit de raadszaal gehaald door de politie.
De actie begon met een groep demonstranten die "Kick out Zwarte Piet" scandeerden in de raadszaal. De actie is opgeëist door Extinction Rebellion. Na twee uur greep de politie in. De demonstranten gingen niet gewillig mee. Ze werden door de politie uit de zaal gesleept zoals te zien is op onderstaande beelden.
De Anti-Zwarte Piet-demonstranten worden door de politie afgevoerd
Wethouder René van der Weide, die net in zijn verhaal over het parkeerbeleid zit, kijkt verbaasd op. Vlak voor de plek waar het college zit, klappen de demonstranten hun meegebrachte spandoeken open. 'Geen Zwarte Piet Ook Emmen Niet' en 'Emmen Kan Het' valt er op te lezen.

Afstand

Een van de demonstranten steekt vervolgens een betoog af waarin het er op neerkomt dat Emmen volledig afstand moet nemen van Zwarte Piet, in hun ogen een racistische karikatuur. In de stad Emmen loopt geen Zwarte Piet meer mee, maar in de andere dorpen van de gemeente kan die nog wel opduiken. En dat kan niet, vinden de demonstranten.
De negen betogers gaan vervolgens zitten op de vloer van de raadszaal en weigeren te vertrekken totdat de gemeente openlijk afstand doet van Zwarte Piet.

Beveiliging

Burgemeester Eric van Oosterhout besluit onmiddellijk de vergadering te schorsen en roept raadsleden op de zaal te verlaten. Waarop het merendeel ook besluit te vertrekken.
De demonstranten laat hij nog wel hun verhaal doen, maar hij verzoekt ze wel om te vertrekken. De beveiliging is dan inmiddels ingeschakeld.

Extinction Rebellion

Dat de gemeente heeft toegezegd het aandeel Zwarte Pieten in de komende jaren af te bouwen, is niet voldoende volgens de activisten, die kenbaar hebben gemaakt tot actiegroep Extinction Rebellion te horen. Vanmiddag voerden zij al actie bij het gemeentehuis vanwege het klimaat.
De activisten kunnen nog niet zeggen of zij ook actie gaan voeren tijdens de intocht. "Dat is afhankelijk van het antwoord dat wij vandaag krijgen." Meerdere raadsleden hebben weinig begrip voor de duur van de actie. "Je hebt je punt gemaakt. Daarna ga je toch weer weg?"
Ook zetten raadsleden vraagtekens bij het succes van de actie. "Op deze manier gaat je boodschap verloren", laat een van de raadsleden weten. "Dit versterkt alleen maar de bestaande verdeeldheid over de viering van het Sinterklaasfeest."
Anti-Zwarte Piet-demonstranten onderbreken raadsvergadering Emmen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl