Barbizon van het Noorden: tentoonstelling over het Drentse landschap in Drents Museum

Het Drents Museum begint dit najaar met een nieuwe tentoonstelling. In Barbizon van het Noorden – De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950 presenteert het Drents Museum werk van kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw die de natuur van Drenthe ontdekten en op doek vastlegden.
Schilderijen, grafiek en tekeningen van kunstenaars als Jozef Israëls, Hendrik Willem Mesdag, Vincent van Gogh, Julius van de Sande Bakhuyzen en Max Liebermann  worden tentoongesteld. Dat gebeurt in combinatie met nog niet eerder getoonde en onbekende stukken uit de collectie van het Drents Museum. De werken laten de heidevelden, hunebedden, akkers en dorpen van Drenthe rond 1900 zien.

Barbizon van het Noorden
Volgens het Drents Museum kan er een vergelijking worden gemaakt met het Franse Barbizon, waar kunstenaars zich in de 19e eeuw verzamelden om de natuur te gaan schilderen, vaak in de open lucht. Drenthe vervult eenzelfde rol als Barbizon met kunstenaarsdorpen als Zweeloo, Rolde en Vries als verzamelplekken.

Voor het project werkt het Drents Museum samen met de stichting Het Drentse Landschap. De organisaties gaan activiteiten organiseren waarbij kunst, cultuur en natuur samengaan. 

Barbizon van het Noorden is te zien van 24 november 2019 tot en met 22 maart 2020.