Interseksueel nijlpaard overleden in Wildlands

Verdrietig nieuws: afgelopen dinsdag is het 11-jarige nijlpaard Hasana in dierenpark Wildlands overleden.
De doodsoorzaak is een acute darmdraaiing. Na het plotselinge overlijden is het dier gelijk voor onderzoek overgebracht naar de Universiteit van Utrecht. 

Interseksueel
Tijdens het onderzoek ontdekte men iets bijzonders: de overleden Hasana blijkt interseksueel te zijn. Van buiten leek het nijlpaard een vrouwtje, maar van binnen heeft het alle kenmerken van een mannetje. Dit is nog nooit eerder bij nijlpaarden waargenomen.

Een verklaring voor de kenmerken kan zijn dat Hasana bij de geboorte een helft van een tweeling was. Het tweelingbroertje van het overleden nijlpaard heeft slechts vier dagen geleefd, maar de tijd samen in de baarmoeder kan de oorzaak zijn van de mannelijke kant van het nijlpaard.

'Mannelijke kenmerken ontwikkeld'
"De vliezen van de foetussen in de buik maken dan tijdens de ontwikkeling contact, waardoor het vrouwtje (Hasana) blootgesteld wordt aan de mannelijke hormonen van het broertje. Daardoor gaat het vrouwelijke dier mannelijke kenmerken ontwikkelen", aldus Wildlands-dierenarts Job Stumpel.

Aan de buitenkant zag Hasana er dus vrouwelijk uit. Met een vulva en een vrouwelijke bouw van een nijlpaard. Van binnen bleek het overleden dier geen baarmoeder en eierstokken te hebben, maar testikels en iets wat op een penis lijkt.

Het kadaver van Hasana wordt gecremeerd.
Deel dit artikel: