Mortiergranaat waardoor militairen Assen omkwamen heeft meer gebreken

De mortiergranaat waardoor in Mali in 2016 twee militairen bij een ongeluk omkwamen, blijkt meer gebreken te hebben. Dat komt naar voren uit onderzoek van Defensie. Beide mannen zaten bij het 13e Infanterie Bataljon van de Luchtmobiele Brigade in Assen.
Het ministerie bekijkt of juridische stappen tegen de fabrikant mogelijk zijn, schrijft minister Ank Bijleveld van Defensie aan de Tweede Kamer.

Ontploffing
De 29-jarige sergeant der 1e klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld kwamen om toen een 60 mm mortiergranaat in de schietbuis ontplofte. Dat gebeurde tijdens een oefening in het West-Afrikaanse land. Een derde raakte bij het ongeluk zwaargewond.


'Onnauwkeurige maatvoering'
Uit onderzoek van het Kenniscentrum Wapens en Munitie blijkt "onnauwkeurige maatvoering van verschillende onderdelen van de granaten". Deze gebreken zouden de oorzaak kunnen zijn van het ongeval. 

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) meldde eerder al dat het ontwerp van de granaat zwakke plekken kent. Ook werden de projectielen in Mali verkeerd opgeslagen. De granaten worden inmiddels niet meer gebruikt door Defensie.