Sinterklaasintocht Emmen blijft zoals gepland, zeven demonstranten nog vast

Agenten slepen een demonstrant naar buiten
Agenten slepen een demonstrant de zaal uit © RTV Drenthe / Rien Kort
Zeven van de twaalf actievoerders, die gisteren aan zijn gehouden bij een protest tegen Zwarte Piet in de raadszaal van de gemeente Emmen, zitten nog vast. De overige vijf liepen maandagavond het politiebureau al uit.
De politie heeft de identiteit van de zeven nog niet vast kunnen stellen. Hen wordt lokaalvredebreuk aangerekend, omdat ze weigerden de raadszaal te verlaten. Het begon allemaal gistermiddag om 15.00 uur toen de actievoerders de raadsvergadering van de gemeente Emmen verstoorden. Dat deden ze omdat ze het uiterlijk van de pieten bij de intocht van Sinterklaas in Emmen willen aanpassen.

Extinction Rebellion

Burgemeester Eric van Oosterhout verzocht de groep demonstranten meermaals en tevergeefs te vertrekken. Ze bleven zitten, waarna de politie werd ingeschakeld. De actie werd opgeëist door klimaatactivisten van Extinction Rebellion, die zich hiermee naar eigen zeggen solidair toonden met de antiracismebeweging en de acties van Kick Out Zwarte Piet.
De demonstranten kwamen ongevraagd tijdens de raadsvergadering binnenlopen:
Demonstranten komen binnenvallen

Geïrriteerd

Burgemeester Eric van Oosterhout kreeg gisteravond tijdens de actie meerdere malen te horen dat hij 'geïrriteerd' over kwam. "Niet zozeer door het onderwerp. Je kunt je punt prima duidelijk maken. Bijvoorbeeld door ergens een demonstratie te houden. Maar in de raadzaal gelden regels, kun je gebruik maken van het spreekrecht." Verder kaart hij de veiligheid aan. Iedereen moet zich veilig kunnen voelen", aldus Van Oosterhout. Het helpt dan niet dat demonstranten zomaar binnen komen zeilen en actievoeren.
De burgemeester is ook kritisch op de harde eis van de actievoerders om Zwarte Piet per direct in de ban te doen. De gemeente heeft samen met de organisatie gekozen voor een geleidelijke afbouw van dit figuur, met het oog op de gevoeligheid rond dit onderwerp. "Het is een broos proces met veel gesprekken geweest. En dat wordt op deze manier doorbroken." Jammer, vindt hij. "Als je een rietje voorzichtig buigt, dat geeft het wel mee. Doe je het teveel, dan breekt het."
Anti-Zwarte Piet-demonstranten onderbreken raadsvergadering Emmen

Intocht als gepland

Aankomende zaterdag is de jaarlijkse intocht in het centrum van Emmen. Stichting Sinterklaas Emmen organiseert dat samen met de winkeliers. "We hebben nog geen signalen gehad van een aangekondigde demonstratie", zegt centrummanager Laurens Meijer, die namens de winkeliers spreekt. "We hebben naar aanleiding van wat er gisteren gebeurd is, daarom ook nog geen nieuwe maatregelen genomen. Wij gaan eerst zo verder zoals we het gepland hebben."
Meijer vindt het jammer wat er gisteren gebeurd is. "Ik heb het meegekregen via de berichtgeving in de media, dus ik kan er niet veel over zeggen. Maar het is altijd jammer dat zoiets gebeurt in aanloop naar een kinderfeest toe. We proberen gewoon een mooie intocht te organiseren en gaan dat ook gewoon doen. De pepernoten zijn in ieder geval binnen", besluit Meijer.
Zo werden de demonstranten verwijderd door het bevoegd gezag:
Zo werden de demonstranten uit de raadszaal verwijderd

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.