Tropisch weer in aantocht, hitteplan actief in Drenthe

Ga de tuin in, naar een zwemplas of een evenement. De komende dagen wordt het namelijk opnieuw tropisch warm in Drenthe.
"Het wordt prachtig weer met volop zonneschijn", kijkt RTV Drenthe-weerman Roland van der Zwaag vooruit. Afgelopen nacht was het met zes graden nog fris, maar vandaag wordt het volgens hem op veel plekken 25 graden. En in de komende dagen wordt het alleen maar warmer.

"Dat heeft te maken met de wind uit het oosten", legt de weerman uit. "Daardoor wordt het morgen al zo'n 28 tot 29 graden. Doordat het vasteland hierdoor opwarmt en de wind de komende dagen uit het oosten blijft komen, kunnen de temperaturen zondag op enkele plekken al oplopen tot 30 graden. Voor maandag weet ik het zeker, dan halen we overal in de provincie deze temperatuur en bereiken we de tropische grens. De dagen daarna blijft het lekker zonnig nazomerweer."

Voor de mensen die 's avonds graag buiten zitten, heeft Van der Zwaag goed nieuws. Ook in de avonduren blijft het nog lange tijd rond de twintig graden.

Hitteplan ingesteld
Het RIVM heeft voor morgen het nationaal hitteplan ingesteld vanwege de warmte. De warme temperaturen zouden bij mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen leiden tot problemen. "Maar ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen, zoals een zonnesteek", meldt het instituut.

Het hitteplan werd eind juli ook afgekondigd. Toen liepen de temperaturen op naar recordhoogte.
Deel dit artikel: