'Waterschapsbelasting stijgt in 2023 sterker dan in vorige jaren'

Waterberging Noorderzijlvest
Een waterberging van Waterschap Noorderzijlvest © Waterschap Noorderzijlvest
Gezinnen met een eigen huis gaan volgend jaar gemiddeld 30 euro meer aan hun waterschap betalen. Een alleenstaande huurder is gemiddeld ongeveer 12 euro per jaar meer kwijt.
Dat verwacht de Unie van Waterschappen na een rondgang langs 21 waterschappen in Nederland. De verhoging wordt vooral veroorzaakt door investeringen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen en de stijgende prijzen.

Energiekosten werken door

"Waterschappen kregen in 2022 net zoals iedereen in Nederland te maken met grote prijsstijgingen. Met name de sterk gestegen energiekosten hakken er bij veel waterschappen behoorlijk in. Bij sommige waterschappen zijn de belastingontvangsten dit jaar onvoldoende om alle kosten te dekken", zegt Vincent Lokin, bestuurslid van de Unie van Waterschappen.
Hij vervolgt: "Er zijn waterschappen die twee en soms wel bijna drie keer zoveel gaan betalen voor de energie die zij inkopen. Het werk van de waterschappen wordt ook steeds complexer door bijvoorbeeld extremer weer, de hogere eisen aan schoon en voldoende water en de zuivering van rioolwater. Ook volgend jaar speelt dit. De definitieve tarieven moeten nog worden vastgesteld door de besturen van de waterschappen, maar het is duidelijk dat de waterschapsbelastingen in 2023 sterker stijgen dan in de afgelopen jaren."

Verschillen

Het bedrag van de waterschapsbelastingen verschilt van waterschap tot waterschap. "Dit komt vooral doordat gebieden van elkaar verschillen. Factoren zoals laag- of hooggelegen in Nederland, stedelijk of landelijk gebied, de aanwezigheid van kwetsbare natuur en veel of weinig dijken bepalen de eisen aan het waterbeheer en daarmee de hoogte van de uitgaven", aldus Lokin.

Gevolgen portemonnee

De Unie van Waterschappen verwacht voor een alleenstaande huurder een stijging van de waterschapsbelasting van gemiddeld 156 euro dit jaar naar 168 euro volgend jaar. Een stijging van 12 euro per jaar, oftewel 1 euro per maand. Een gezin met een eigen huis met een WOZ-waarde van 250.000 euro betaalde in 2022 gemiddeld 353 euro. In 2023 wordt dat gemiddeld 381 euro. Voor een woning van 325.000 euro stijgt de waterschapsbelasting gemiddeld van 376 naar 405 euro. En voor een woning van 400.000 euro stijgt het bedrag gemiddeld van 398 naar 429 euro.
Hoe hoog de belastingen zijn die de Drentse waterschappen (Drents Overijsselse Delta, Vechtstromen en Noorderzijlvest) doorvoeren, is nog niet bekend. De waterschappen nemen in de komende weken een definitief besluit over de belastingtarieven voor volgend jaar, meldt de Unie.
Waterschap Hunze en Aa's laat weten dat de stijging van de belastingtarieven volgend jaar beperkt is. Op 16 november wordt hier definitief over besloten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.