OM: Tbs van man die brand stichtte in Eelderwolde en Groningen moet worden verlengd

In 2013 stichtte de man brand in een recreatiewoning in Eelderwolde. (Rechten: Pixabay.com)
In 2013 stichtte de man brand in een recreatiewoning in Eelderwolde. (Rechten: Pixabay.com)
Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, moet de de tbs-maatregel van een een 36-jarige man uit Delfzijl voor de duur van twee jaar worden verlengd.

De man werd in 2015 veroordeeld tot een jaar cel en tbs met dwangverpleging voor meerdere brandstichtingen, belaging en bedreiging in Groningen en Drenthe.
De 36-jarige man kampt met meerdere psychische stoornissen. Hij verblijft sinds vier jaar in de tbs-kliniek in Almere. Maar in de kliniek is de man niet op zijn best. "Het lukt ons niet de stappen te zetten die we moeten zetten", zei een deskundige over de voortgang van de behandeling van de man.

'Ik begin er niet meer aan'

Na een voorval met een medewerker in de kliniek waar de man bij betrokken was, moest hij starten met medicatie tegen psychoses. Maar daar stopte hij abrupt mee. "Dat is rommel. Ik begin er niet meer aan", opperde hij op zitting. Mede daarom heeft hij tot nu toe geen uitzicht gehad op begeleid verlof.
Ook doet de man niet mee aan dagprogramma's in de kliniek. "Ik heb gelezen dat mijn cliënt mag uitslapen tot twaalf uur in de middag, klopt dat?'', vroeg de advocaat van de man. Dat werd op zitting door een deskundige van de kliniek bevestigd. "Motivatie levert bij hem te weinig op."

'Zo komt hij niet uit het moeras'

Het niet innemen van zijn medicatie moet volgens de raadsman géén grondslag zijn voor het niet krijgen van begeleid verlof. "Dat is verwijtbaar. Wat voor perspectief bied je hem dan als kliniek."
"Ik wil helemaal geen begeleid verlof. Ik ben er wel klaar mee", zei de Delfzijlster tijdens de zitting. Zijn raadsman stipte nog een mogelijkheid tot overplaatsing naar een andere kliniek aan. "Ik ben er geen voorstander van, maar soms werkt dat wel. Zo komt mijn cliënt niet uit het moeras."

Branden Eelderwolde en Groningen

Een recreatiewoning in Eelderwolde brandde door toedoen van de man op 30 april 2013 volledig af. Een nabijgelegen woning liep schade op. De bewoonster van de recreatiewoning, een ex-vriendin van de man, was die nacht niet thuis. Na het beëindigen van de relatie werd de vrouw voortdurend door hem gestalkt en bedreigd.

Lees meer: Vakantiewoning door brand verwoest

Op 15 juni 2014 stak de man goederen in het trappenhuis van een pand van de verslavingszorg aan de Coendersweg in Groningen in brand. Alle bewoners werden geëvacueerd. De brand bleef beperkt tot het trappenhuis.
In juni 2009 stak de man een caravan aan de Friesestraatweg in brand. Ook daar was de bewoonster die nacht niet aanwezig.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.