Drie Drentse gemeenten nog druk op zoek naar locatie noodopvang asielzoekers

Asielboot Meppel
In Meppel zijn er inmiddels twee asielboten © RTV Drenthe/Edwin van Stenis
De Wolden, Midden-Drenthe en Noordenveld hebben nog geen geschikte locatie gevonden voor noodopvang van asielzoekers. De afspraak was om dat voor 1 oktober te realiseren en dus liggen de drie gemeenten achter op schema.
Elke Drentse gemeente stampt een noodopvang uit de grond om de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. Maar dat blijkt soms moeilijker dan gedacht. Bijvoorbeeld in De Wolden, waar meer dan tien locaties de afgelopen weken zijn bekeken, maar zonder succes. "Telkens op het laatste moment ketst het toch weer af", vertelt een woordvoerder.

Begint een 'dingetje' te worden

Het afketsen heeft met verschillende redenen te maken. "Door één partij werd er zo'n absurd hoog bedrag gevraagd, dat kan gewoon niet", vervolgt de woordvoerder. "In andere situaties waren we dichtbij het zetten van een krabbel. Dan gaat het op het laatst niet door. Waarom dat telkens gebeurde, weten we niet goed. Het kan misschien zijn dat mensen vrezen voor eventuele gevolgen en reacties uit de buurt op het huisvesten van asielzoekers."
Het begint inmiddels een 'dingetje' te worden stelt de gemeente. Graag komen ze zo snel mogelijk met een opvangplek. De gemeente wil het namelijk niet op dwang laten aankomen. De zoektocht gaat daarom door. "Het goede nieuws is dat we drie locaties op het oog hebben." Aangezien de onderhandelingen nog lopen, wil De Wolden daar nog niet verder over uitweiden.

Weinig verandering

In Midden-Drenthe is de zoektocht ook nog niet afgelopen, stelt een persvoorlichter. "Er is een locatie die we op het oog hebben, maar of het zover komt dat we de plek kunnen gebruiken, weten we nog niet. We zijn er druk mee bezig, meer kunnen we niet zeggen."
Hetzelfde geldt voor Noordenveld. Daar loopt nog onderzoek naar de meest geschikte plek. "Een paar locaties zijn interessant. Dat moeten we nog verder onderzoeken."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.