Kringloopwinkel Tweespan Veenoord stopt, maar krijgt tweede leven

Grietje Boer: 'Het is heel jammer dat klanten hier niet meer kunnen rommelen'
Grietje Boer: 'Het is heel jammer dat klanten hier niet meer kunnen rommelen' © RTV Drenthe / Dylan de Lange
Het jaar 2022 is niet bepaald een fijn jaar voor kringloopwinkel Het Tweespan in Veenoord. In september kreeg het te maken met brand en niet veel later kwam het bericht van de gemeente dat er op de locatie aan de Industrieweg helemaal geen winkel met dagbesteding gehouden mag worden. Volgende maand moet eigenaar Grietje Boer de zaak daar sluiten, maar ze heeft een oplossing.
Sinds 2016 zit Het Tweespan al aan Industrieweg 19 in Veenoord. Waar in het begin de zaak vooral draait om dagbesteding en de recycling van gebruikte spullen, krijgt de verkoop van die spullen in de loop van de tijd een steeds grotere rol. Het groeit uit tot een kringloopwinkel met meerdere ruimtes, waar verschillende tweedehands voorwerpen verkocht worden: van meubels tot kleding en van boeken tot zelfs kerstbomen.

Bestemmingsplan laat detailhandel niet toe

"Twee jaar geleden kwam er iemand van de gemeente om dit pand te controleren op brandveiligheid", vertelt eigenaar Grietje Boer. Ze is de drijvende kracht achter Het Tweespan. "Diegene merkte daarbij op dat het bestemmingsplan voor deze locatie geen detailhandel toeliet. We zijn daarna in gesprek gegaan met de gemeente over een oplossing, maar die kwam niet."

Brand

Wel kwam er in de zomer alvast een bericht van de gemeente dat de zaak zou moeten sluiten. Concreet was dat nog niet, maar na de brand in september kwam dat in een stroomversnelling. De gemeente kreeg hierop een handhavingsverzoek vanuit de omgeving en stelde vast dat het pand niet brandveilig genoeg was. "Dit veroorzaakt een direct risico voor de veiligheid van eigenaar, medewerkers en de bezoekers", stelt de gemeente Emmen. "Dit is niet alleen een zeer onwenselijke situatie, maar ook een situatie in strijd met geldende regels."
De gemeente geeft daarbij aan dat Het Tweespan op twee vlakken niet voldoet aan het bestemmingsplan: "Naast de winkelfunctie is ook de functie van zorgbedrijf niet toegestaan op het industrieterrein." Dus kreeg Boer kortgeleden het bericht dat ze per 8 december de winkel moet sluiten.
In dit pand aan de Industrieweg gaat de kringloopwinkel verder
In dit pand aan de Industrieweg gaat de kringloopwinkel verder © RTV Drenthe / Dylan de Lange

Lastige situatie

"Het is een lastige situatie", zegt Boer teleurgesteld. "Een kringloop zoals deze krijg je niet snel weer. Hier in het dorp is geen locatie beschikbaar waar onze activiteiten voortgezet kunnen worden. We hebben nu 2400 vierkante meter. Al deze spullen kunnen niet over naar een ander pand. Daarnaast wil ik niet uit Nieuw-Amsterdam/Veenoord." Veel dorpsgenoten zijn vaste klant en bezoeken de kringloop bijna dagelijks. Dat wil Boer niet opgeven.

Oplossing

Het pand op de huidige locatie, aan de Industrieweg 19, mag wel als opslag gebruikt worden. Voor de winkel heeft Boer een oplossing gevonden: die gaat verhuizen naar Industrieweg 14B, naast de lunchzaak bij het spoor. "Dat is weliswaar een klein pand van maar 200 vierkante meter", zegt Boer. "Maar we willen vanuit daar toch zoveel mogelijk mensen helpen met dan maar de kleinere spullen."
In de nieuwe winkelruimte komen enkele meubels te staan, maar wordt vooral kleding aangeboden. Het rondstruinen tussen de talloze voorwerpen zoals veel kringloopliefhebbers graag doen, is er daar niet meer bij: "Veel mensen komen hier graag schatzoeken. Dat is helemaal gebeurd en dat is hartstikke jammer. Misschien kan ikzelf voor hen op zoek in de opslag, als ze aangeven wat ze nodig hebben."

Dagbesteding blijft

Kringloopwinkel Het Tweespan biedt niet alleen goedkope spullen aan voor mensen die daar baat bij hebben, maar zorgt ook voor dagbesteding voor tien cliënten van het zorgbedrijf van Boer. Daarnaast werken er mensen die er hun maatschappelijke taakstraf uitvoeren en vrijwilligers uit het dorp. Doordat de winkel een stuk kleiner wordt, is alle hulp niet meer nodig: "Het belangrijkste is dat de dagbesteding blijft. Die nemen we mee naar de nieuwe winkel, maar we zullen niet alle vrijwilligers altijd nog nodig hebben", aldus Boer. "Met hen wil ik daarover in gesprek."
Kringloopwinkel Het Tweespan sluit op zaterdag 3 december op de huidige locatie en opent de winkel op maandag 5 december in het nieuwe, kleinere pand.
Bekijk hieronder de reportage over kringloopwinkel Het Tweespan in Veenoord:
Kringloopwinkel Tweespan Veenoord krijgt tweede leven

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.