Eerste wolvensafari blijkt persconferentie over wolvenschade en leed voor schapenhouders

wolvensafari LTO Noord
Gruwelijke foto's lagen bij binnenkomst van de journalisten op tafel © RTV Drenthe
Zo'n tien journalisten hebben vandaag de eerste wolvensafari van LTO Noord in Sleen bijgewoond. Het was geen safari, maar een sessie van paar uur voor de media in een bovenzaaltje van een dierenkliniek. De aanwezigen kregen een presentatie van een dierenarts en vijf schapenhouders vertelden hun persoonlijke verhaal. Bloedig werd het alleen op de foto's.
Met het optuigen van de safari wil LTO tegenwicht bieden aan de wolvenexcursie die Natuurmonumenten organiseert op het Dwingelderveld. Het oorspronkelijke plan was dat mensen een telefoontje zouden krijgen bij nieuwe wolvenaanvallen. Daarna zouden ze in contact worden gebracht met boeren waarvan het vee is aangevallen door de wolf. Daarmee beoogde LTO meer aandacht te krijgen voor de schade en het leed dat de wolf aanricht in Drenthe.

Nadelen aan flexrasters

In werkelijkheid was het vooral een informatiebijeenkomst voor de pers. Dierenarts Reinard Everts liet foto's zien van dieren met wonden die zijn veroorzaakt door de wolf. Hij stelde de effectiviteit van wolvenrasters ter discussie op basis van wetenschappelijk onderzoek. "Die rasters zijn voor 75 procent effectief, maar dus zeker niet voor 100 procent."
Navraag bij Everts leert dat een kanttekening past. "Effectiviteitsstudies zijn natuurlijk uitermate lastig om in praktijksituaties te onderzoeken, want er zit bijvoorbeeld al veel verschil in wolvenroedels en de wolven die daaruit afkomstig zijn. En of ze überhaupt achter vee aan gaan en hoeveel ervaring ze al hebben met wolvenrasters", aldus de dierenarts in een toelichting per mail.
Maar het grootste probleem is volgens hem dat dieren er in verstrikt raken. Hij schat dat het aantal schapen dat om het leven komt omdat die verstrikt raken in de rasters, net zo groot is als het aantal dode dieren door de wolf als er geen wolfwerend hek zou staan.

Raster weert ook andere dieren

Ook voor andere dieren zijn de flexnetten een probleem volgens de dierenarts. "Denk dan bijvoorbeeld aan weidevogels. Een volwassen Grutto kan er prima overheen, maar een kuiken dat nog niet vliegvlug is, die komt echt niet door die kleine rastertjes heen. En zeker niet als er ook nog stroom op staat, natuurlijk. Het vergt heel wat van de natuur als we alles af gaan zetten met hekken."
Desgevraagd stelt wolvenconsulent Jaap Mekel, die overigens niet aanwezig was, dat zo'n situatie voor zou kunnen komen als het gaat om flexnetten. "Maar als er vijf stroomdraden zijn gespannen, dan komt een Grutto er echt wel uit. Ik moet er wel bij zeggen dat jonge Grutto's weinig kans hebben in een weiland waar schapen lopen. Maar andere dieren kunnen natuurlijk ook last hebben van de netten, zoals bijvoorbeeld egels en dassen. De effecten van de wolf op de natuur zijn echt niet allemaal zo positief."
Everts wees er ook op in zijn presentatie dat de wolf de koeien de stal in jaagt. Terwijl koeien de laatste jaren juist meer de wei in gingen om de uitstoot van methaan en ammoniak te verminderen.
wolvensafari buiten
In een flexnet ontstaat snel een gaatje waar de wolf doorheen kan © RTV Drenthe

Wolvenaanval heeft impact op gezondheid

Schapenhouder Jacqueline Koppelaar deed een emotioneel relaas. De wolf doodde onder meer vier lammetjes bij haar. "Die lammetjes hadden nog een heel leven voor zich. Je hoort vaak dat wordt gezegd over schapenhouders: hun schapen gaan toch naar de slacht? En: jullie krijgen toch schadevergoeding? De mensen die dat zeggen hebben geen idee van de impact van zo'n aanval. Je slaapt daarna onrustig, bent steeds alert op geluid. Twee dagen na de wolvenaanval is mijn man opgenomen in het ziekenhuis met hartklachten."
Burgemeester Renze Bergsma en wethouder Jeroen Huizing waren ook aanwezig om het bestuurlijke perspectief te duiden. Bergsma kon daar kort over zijn: "Ik heb geen handelingsperspectief." De provincie Drenthe laat momenteel onderzoeken wat voor juridische mogelijkheden er zijn om maatregelen te nemen tegen de wolf.
Aan het slot van de bijeenkomst kregen de journalisten een demonstratie van het plaatsen van een flexnet en werd verteld wat de beperkingen daarvan zijn. Een paar van die beperkingen zijn dat zo'n raster veel werk is om te plaatsen, vooral als het om een groot perceel gaat. Ook komt er al snel een gaatje in waar de wolf toch doorheen kan.

Brede discussie nodig

Doel van het organiseren van een wolvensafari was om de discussie over de wolf op gang te brengen. LTO werd al voor de wolvensafari op zijn wenken bediend, want gisteravond kondigde minister Christianne van der Wal een maatschappelijke discussie over de wolf aan. Ze zei ook advies in te gaan winnen bij de Raad voor Dierenaangelegenheden. Die heeft eerder al aangegeven te vinden dat er ruimte is voor de wolf in Nederland.
Dirk Bruins, voorzitter van LTO Noord daarover: "Ik zeg niet dat er geen ruimte is voor de wolf. Maar in de discussie moet je wel meenemen wat de gevolgen zijn voor andere dieren en wat de economische kosten zijn van het plaatsen van die rasters. En dat gebeurt nu niet."
De boerenbelangenorganisatie gaat later ook nog aparte sessies geven voor burgers en bestuurders.
Eerste wolvensafari blijkt geen wolvensafari

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.