Drents Archief helpt families graven in oorlogsverleden

Drents archief ingang
Drents Archief in Assen © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Vanwege toenemende belangstelling opent het Drents Archief vanaf vandaag elke donderdagochtend de deuren voor een spreekuur. Het archief biedt hulp aan mensen die informatie willen over de rol van hun familie in de Tweede Wereldoorlog. "Nu de oorlog steeds verder achter ons ligt, wordt het voor mensen makkelijker om de rol van hun familie te onderzoeken", zegt Joke Wolff van het Drents Archief.
Aan welke kant van de Tweede Wereldoorlog stond mijn familie? Waren ze actief in het verzet of hadden ze zich aangesloten bij de NSB? Steeds meer Drenten zoeken naar een antwoord op deze vragen en dit proberen ze te vinden bij het Drents Archief in Assen. "Mensen willen weten of hun familie was ondergedoken, of iemand gevangen heeft gezeten of is opgepakt", concludeert Wolff.

Groeiende interesse

Volgens Wolff proberen de bezoekers met name informatie te vinden over familieleden die nu zijn overleden: "Het zou kunnen dat mensen het niet gepast vonden om het oorlogsverleden op te zoeken toen het familielid nog leefde, misschien in het bijzonder een familielid dat NSB'er is geweest". Bovendien zijn de archieven na een periode van 75 jaar ook openbaar geworden, waardoor de informatie toegankelijker is geworden.

Spreekuur

Tijdens het spreekuur helpt het Drents Archief om de archieven door te spitten op zoek naar een specifiek persoon. "De bronnen van de Tweede Wereldoorlog kunnen behoorlijk complex zijn. Het is niet zo dat jij je naam ergens in kunt typen en dat er allemaal resultaten uitkomen", geeft Wolff aan. Als de gevraagde informatie niet aanwezig is in het Drents Archief, dan verwijzen ze ook regelmatig door naar het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies of het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.